Sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny
Sos żurawinowy z suszonej żurawiny to jeden z lepszych sosów do kaczki. Pieczone mięso podane z gęstym, słodkim sosem z wyczuwalną nutą rozmarynu i pomarańczy rozpływa się w ustach i każdy doceni niezwykły smak potrawy. Poznaj przepis na sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny.
Kaczka jest jednym z lepszych gatunków mięsa drobiowego. Ma wyraźny smak, a jej mięso rozpływa się w ustach. Kaczkę przygotujesz na wiele sposobów, możesz upiec ją w całości i podać z kopytkami i buraczkami. Pieczone piersi z kaczki to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad. Kaczka doskonale łączy się z puree oraz słodkimi sosami, np. żurawinowym, śliwkowym, malinowym .
Sos żurawinowy do kaczki przygotujesz w bardzo prosty sposób, a dzięki niemu kaczka nabierze doskonałego aromatu. Do sosu koniecznie dodaj gałązki rozmarynu i skórkę z pomarańczy, które podbiją smak suszonych owoców. Sos zblenduj i polej nim pieczoną i pokrojoną kaczkę, a danie będzie prawdziwym hitem.
Z kaczki ugotujesz również pyszny i bardzo aromatyczny rosół- tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z kaczki , idealny w chłodne, zimowe dni.
Przepis na sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny
Składniki:
-
4 szklanki suszonej żurawiny
-
szklanka cukru
-
szklanka wody
-
2-3 gałązki rozmarynu
-
łyżeczka skórki z pomarańczy
Jak zrobić sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny?
Żurawinę przesyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 4-5 godzin, aby zmiękła. Wodę zagotuj z cukrem, dodaj żurawinę i gotuj 10-15 minut na wolnym ogniu od momentu wrzenia.
Źródło zdjęcia: canva/ Lilechka75 Do garnka dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy i gotuj kolejne 10 minut, następnie wyjmij gałązki i zblenduj na gładki, gęsty sos.