Smakosze.pl
Krówki ciągutki

canva/RobsonPL

Sprawdzony przepis na domowe krówki - wyjdą miękkie i ciągnące

13 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami.

Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika. Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu.

Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki. Wybór należy do was.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne domowe krówki jak za dawnych czasów

Składniki:

  • 100 g masła

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody

  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo, aż zawartość garnka nabierze pożądanej przez nas barwy.

Jeśli chcemy przygotować krówki-ciągutki czas przygotowania będzie krótszy — masę trzeba zdjąć z ognia, gdy będzie jasnobrązowa. Dłuższe podgrzewanie zaowocuje uzyskaniem głębszego, ciemnobrązowego koloru i krówkami kruchymi, które również mają swoich amatorów.

Po zakończeniu gotowania do masy możemy dodać orzechy. Następnie przenosimy ją do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studzimy, po czym wkładamy ją do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie kroimy krówki i zjadamy je ze smakiem. Najlepiej smakują w towarzystwie czarnej kawy.

Domowe krówki

Domowe krówki smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kardamo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić wilgotną babkę piaskową?

Czytaj więcej >
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
Makowiec od Ewy Wachowicz

Przepisy

Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >