Sprawdzony przepis na domowe krówki - wyjdą miękkie i ciągnące
Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami.
Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika. Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu.
Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki. Wybór należy do was.
Przepis na pyszne domowe krówki jak za dawnych czasów
Składniki:
100 g masła
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
garść rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo, aż zawartość garnka nabierze pożądanej przez nas barwy.
Jeśli chcemy przygotować krówki-ciągutki czas przygotowania będzie krótszy — masę trzeba zdjąć z ognia, gdy będzie jasnobrązowa. Dłuższe podgrzewanie zaowocuje uzyskaniem głębszego, ciemnobrązowego koloru i krówkami kruchymi, które również mają swoich amatorów.
Po zakończeniu gotowania do masy możemy dodać orzechy. Następnie przenosimy ją do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studzimy, po czym wkładamy ją do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie kroimy krówki i zjadamy je ze smakiem. Najlepiej smakują w towarzystwie czarnej kawy.
Źródło zdjęcia: canva/Shaiith
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kardamo