Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na domowe krówki - wyjdą miękkie i ciągnące
canva/RobsonPL

Sprawdzony przepis na domowe krówki - wyjdą miękkie i ciągnące

13 listopada 2021

Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami.

Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika . Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu.

Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki . Wybór należy do was.

Przepis na pyszne domowe krówki jak za dawnych czasów

Składniki:

  • 100 g masła

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody

  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy je na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo, aż zawartość garnka nabierze pożądanej przez nas barwy .

Jeśli chcemy przygotować krówki-ciągutki czas przygotowania będzie krótszy — masę trzeba zdjąć z ognia, gdy będzie jasnobrązowa. Dłuższe podgrzewanie zaowocuje uzyskaniem głębszego, ciemnobrązowego koloru i krówkami kruchymi , które również mają swoich amatorów.

Po zakończeniu gotowania do masy możemy dodać orzechy. Następnie przenosimy ją do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studzimy, po czym wkładamy ją do lodówki na około pół godziny . Po tym czasie kroimy krówki i zjadamy je ze smakiem. Najlepiej smakują w towarzystwie czarnej kawy.

Domowe krówki
Domowe krówki smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kardamo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy