Smakosze.pl
smażenie placków

canva/pilcas

Sprawdzony sposób na obłędnie puszyste placki ziemniaczane

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Najbardziej lubimy placki ziemniaczane, które przyjemnie chrupią. Dobrze też, by nie były zbyt twarde, tylko raczej delikatne i miękkie. Zdradzimy wam dziś sprawdzony patent na obłędnie puszyste placki ziemniaczane. Będą takie, jeśli nie zapomnisz o jednym dodatku.

Placki ziemniaczane każdy przygotowuje nieco inaczej i każdy ma na nie jakiś swój sposób. Jeśli jednak do tej pory jeszcze nie odkryłaś, co zrobić, by były bardziej puszyste, zdradzimy ci prosty sposób. Dodaj do ciasta ubite na sztywno białka. Doskonale spulchnią masę ziemniaczaną i dodadzą plackom lekkości.

Sprawdzony patent na obłędnie puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Zapiekanki Ani Bardowskiej

Hitowe zapiekanki z serkiem wiejskim Ani Bardowskiej

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, również zetrzyj na tarce.

Masę ziemniaczaną posyp mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodaj do niej żółtka, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto.

Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta i smaż rumiane placki.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne placki. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z majonezem, a także jak zrobić bieszczadzkie fuczki.

ubite białka

ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >