Smakosze.pl
Knedle ze śliwkami Ani Starmach

canva/arfo; TRICOLORS/East News

Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

23 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.

Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

surówka z pora

Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań

CZYTAJ DALEJ

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 50 dag śliwek, najlepiej węgierek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 duże jaja

  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • cukier puder

  • cynamon

  • zrumieniona na maśle bułka tarta

  • słodka śmietanka

Jak zrobić znakomite knedle ze śliwkami?

Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozdrabniamy — najlepiej przy pomocy praski. Studzimy je i łączymy z jajami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz solą.

Wyrobioną masę porcjujemy, a każdy kawałek rozciągamy w dłoni. Kładziemy na nim po całej śliwce i formujemy okrągły klusek. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją.

Partiami wrzucamy do niej knedle ze śliwkami. Powinny być gotowe po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone receptury Ani Starmach. Polecamy jej pyszny patent na gołąbki w sosie pomidorowym oraz przepis na lekkie i delikatne naleśniki.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach są znakomite

canva/badmanproduction

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >