Strasznie smaczne ciastka “Paluchy wiedźmy” są halloweenowym hitem. Mamy przepis
Szukacie pomysłu na ciasteczka na Halloween? Paluchy wiedźmy będą idealne. Prosty w przygotowaniu i efektownie wyglądający przysmak z dodatkiem owocowej konfitury i migdałów spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Halloween jest okazją do kulinarnej kreatywności i tworzenia deserów, które zachwycą również od strony wizualnej. Paluchy wiedźmy do złudzenia przypominają fragmenty ludzkich dłoni, a przy tym smakują znakomicie. Kruche ciasto z dodatkiem migdałowej esencji, konfiturą i kawałkami orzechów skusi niejednego łasucha.
Przepis na straszne ciasteczka na Halloween
Składniki:
-
1 jajo
-
230 g zimnego masła
-
130 g cukru pudru
-
425 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka esencji migdałowej lub amaretto
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
70 g migdałów
-
gładka konfitura wiśniowa lub malinowa
-
solidna szczypta soli
Jak zrobić ciasteczka na Halloween? Znamy prosty przepis na straszny przysmak
Zaczynamy od posiekania masła wyjętego z lodówki. Dodajemy do niego przesianą przez sito mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy aromat lub amaretto i wbijamy jajo.
Dłonią wyrabiamy masę, a gdy składniki się połączą, wkładamy ją do lodówki, uprzednio zawijając w folię spożywczą. Po upływie 40 minut formujemy podłużne kształty, a na jeden z końców każdej sztuki formujemy niewielkie wgłębienie.
Umieszczamy w nich trochę konfitury i wciskamy po 1 sztuce migdała. Paluchy wiedźmy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kwadrans. Ciasteczka na Halloween podajemy po przestudzeniu.
Wskazówka: słodycz możemy też ozdobić po upieczeniu, wykorzystując zabarwiony na czerwono lukier.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na nietypowe desery. Sprawdźcie koniecznie ciasto bez pieczenia , które wygląda jak ser. Być może skusi was tez nietuzinkowy sernik z ryżu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama