Smakosze.pl Przepisy Strasznie smaczne ciastka “Paluchy wiedźmy” są halloweenowym hitem. Mamy przepis
canva/tataks

Strasznie smaczne ciastka “Paluchy wiedźmy” są halloweenowym hitem. Mamy przepis

22 października 2022

Szukacie pomysłu na ciasteczka na Halloween? Paluchy wiedźmy będą idealne. Prosty w przygotowaniu i efektownie wyglądający przysmak z dodatkiem owocowej konfitury i migdałów spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Halloween jest okazją do kulinarnej kreatywności i tworzenia deserów, które zachwycą również od strony wizualnej. Paluchy wiedźmy do złudzenia przypominają fragmenty ludzkich dłoni, a przy tym smakują znakomicie. Kruche ciasto z dodatkiem migdałowej esencji, konfiturą i kawałkami orzechów skusi niejednego łasucha.

Przepis na straszne ciasteczka na Halloween

Składniki:

  • 1 jajo

  • 230 g zimnego masła

  • 130 g cukru pudru

  • 425 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka esencji migdałowej lub amaretto

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 70 g migdałów

  • gładka konfitura wiśniowa lub malinowa

  • solidna szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka na Halloween? Znamy prosty przepis na straszny przysmak

Zaczynamy od posiekania masła wyjętego z lodówki. Dodajemy do niego przesianą przez sito mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy aromat lub amaretto i wbijamy jajo.

Dłonią wyrabiamy masę, a gdy składniki się połączą, wkładamy ją do lodówki, uprzednio zawijając w folię spożywczą. Po upływie 40 minut formujemy podłużne kształty, a na jeden z końców każdej sztuki formujemy niewielkie wgłębienie.

Umieszczamy w nich trochę konfitury i wciskamy po 1 sztuce migdała. Paluchy wiedźmy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kwadrans. Ciasteczka na Halloween podajemy po przestudzeniu.

Wskazówka: słodycz możemy też ozdobić po upieczeniu, wykorzystując zabarwiony na czerwono lukier.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na nietypowe desery. Sprawdźcie koniecznie ciasto bez pieczenia , które wygląda jak ser. Być może skusi was tez nietuzinkowy sernik z ryżu .

Ciasteczka na Halloween muszą straszyć
canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy