Kto z nas nie lubi biszkoptu przełożonego smaczną masą? Ciasto Łabędzi Puch to delikatne jajeczne blaty wypełnione pysznym kokosowym kremem na bazie masła. Przygotujecie je sprawnie, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
Desery kokosowe mają wielu zwolenników. Nic dziwnego skoro Raffaello czy sernik potrafią być tak cudownie delikatne i aromatyczne. Tym razem prezentujemy wam nieco inny wypiek. Jego podstawę stanowi pyszny biszkopt, który wypełnimy wspomniana wcześniej masą. Jeśli zrobimy to staranie, deser będzie idealny nawet na wyjątkowe okazje.
Bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą
CZYTAJ DALEJ
Przepis na pyszne ciasto kokosowe Łabędzi Puch
Składniki na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę kokosową:
100 g wiórków kokosowych
200 g masła
2 kajzerki
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
Składniki na kokosową posypkę:
100 g wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
270 g dżemu z czarnej porzeczki
pół szklanki wody
3 łyżki likieru kokosowego
Przygotowanie biszkoptu
Jaja i masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania porcjami wsypujemy cukier. Miksujemy, aż piana stanie się lśniąca. Nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka. Mąki przesiewamy do miski, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą, mieszając tylko do połączenia składników.
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22 cm ×33 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Biszkopt pieczemy przez 30 - 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy się upiekł za pomocą patyczka. Ciasto studzimy, a następnie odkrawamy nożem brzegi, by wyjąć je z formy. Papier usuwamy, a następnie dzielimy je na dwa blaty.
Przygotowanie masy kokosowej
Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy nasiąkną, rozdrabniamy je widelcem na papkę i łączymy z wiórkami kokosowymi. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy do niego masę bułkowo-kokosową. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy.
Następnie porcjami dodajemy do niego wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składanie ciasta i przygotowanie posypki
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażamy na patelni, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Mieszamy, by się nie przypaliły. Studzimy. Spód biszkoptu nasączamy połową wody wymieszanej z likierem kokosowym.
Na cieście rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Przykrywamy go 2/3 ilości masy i układamy na niej drugi blat. Ten kawałek ciasta również nasączymy.
Wierzch drugiego blatu pokrywamy pozostałą część masy kokosowej. Całość posypujemy zrumienionymi wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Ciasto kokosowe jest pyszne
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli