Smakosze.pl
Kokosowe ciasto Łabędzi Puch smakuje wybornie

canva/DebraMillet

Subtelne, zachwycające kokosowym smakiem ciasto łabędzi puch

18 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kto z nas nie lubi biszkoptu przełożonego smaczną masą? Ciasto Łabędzi Puch to delikatne jajeczne blaty wypełnione pysznym kokosowym kremem na bazie masła. Przygotujecie je sprawnie, a goście na pewno poproszą o dokładkę.

Desery kokosowe mają wielu zwolenników. Nic dziwnego skoro Raffaello czy sernik potrafią być tak cudownie delikatne i aromatyczne. Tym razem prezentujemy wam nieco inny wypiek. Jego podstawę stanowi pyszny biszkopt, który wypełnimy wspomniana wcześniej masą. Jeśli zrobimy to staranie, deser będzie idealny nawet na wyjątkowe okazje.

pierogi

Bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne ciasto kokosowe Łabędzi Puch

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj

  • ¾ szklanki cukru

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę kokosową:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 200 g masła

  • 2 kajzerki

  • 3 szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • 16 g cukru wanilinowego

Składniki na kokosową posypkę:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • pół szklanki cukru

  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 270 g dżemu z czarnej porzeczki

  • pół szklanki wody

  • 3 łyżki likieru kokosowego

Przygotowanie biszkoptu

Jaja i masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania porcjami wsypujemy cukier. Miksujemy, aż piana stanie się lśniąca. Nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka. Mąki przesiewamy do miski, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą, mieszając tylko do połączenia składników.

Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22 cm ×33 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Biszkopt pieczemy przez 30 - 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy się upiekł za pomocą patyczka. Ciasto studzimy, a następnie odkrawamy nożem brzegi, by wyjąć je z formy. Papier usuwamy, a następnie dzielimy je na dwa blaty.

Przygotowanie masy kokosowej

Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy nasiąkną, rozdrabniamy je widelcem na papkę i łączymy z wiórkami kokosowymi. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.

Dodajemy do niego masę bułkowo-kokosową. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy.

Następnie porcjami dodajemy do niego wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Składanie ciasta i przygotowanie posypki

Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażamy na patelni, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Mieszamy, by się nie przypaliły. Studzimy. Spód biszkoptu nasączamy połową wody wymieszanej z likierem kokosowym.

Na cieście rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Przykrywamy go 2/3 ilości masy i układamy na niej drugi blat. Ten kawałek ciasta również nasączymy.

Wierzch drugiego blatu pokrywamy pozostałą część masy kokosowej. Całość posypujemy zrumienionymi wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Ciasto kokosowe jest pyszne

Ciasto kokosowe jest pyszne

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >