SUPERMARKETEast News

Nie jedz ich i za żadne skarby nie podawaj dzieciom. Specjaliści alarmują, szkody na zdrowiu mogą być nieodwracalne

Supermarkety w dzisiejszych czasach obfitują w szeroki asortyment i mnóstwo nowoczesnych zamienników. Mówi się o tym, że należy być bardzo uważnym przy dokonywaniu wyborów przy półkach sklepowych. Specjaliści ostrzegają przed produktami, których lepiej nie podawać dzieciom.

Supermarkety każdego dnia zbierają ogromną rzeszę klientów. To miejsca, z których korzystamy niemalże codziennie w celu zaopatrzenia się w produkty pierwszej potrzeby. Bardzo dużo mówi się o byciu świadomym konsumentem, w czym pomagają liczne publikacje, specjaliści czy badania. Powinniśmy być czujni i analizować wybierane produkty z wyjątkową starannością.

Mięso na rosół zalewasz zimną czy gorącą wodą? Jeden sposób jest zdecydowanie gorszy, nigdy nie postępuj podobnieMięso na rosół zalewasz zimną czy gorącą wodą? Jeden sposób jest zdecydowanie gorszy, nigdy nie postępuj podobnieCzytaj dalej

Supermarkety i ich bogata, ale szkodliwa oferta

W supermarketach znajdziemy już dzisiaj wszystko. Dany produkt w różnych odsłonach, o rożnym składzie i rożnej kaloryce. Żyjemy w czasach, w których bycie świadomy konsumentem to bardzo cenna cecha, do której każdy stara się dążyć.

W związku ze zmieniającymi się trendami w żywieniu, stawia się przede wszystkim na dobre składy, produkty eko, bio i te, które pozbawione są chemii. Nie zawsze jednak produkty opatrzone takim opisem faktycznie będą do tej grupy należeć. Każdy z nas powinien poświęcać więcej czasu i uwagi na składy i na to, co wkładamy do naszych koszyków, a później naszego żołądka.

Zasada 90:10

Mówi się, że nasze wybory konsumenckie powinny być oparte nie tylko na wiedzy na temat zdrowego żywienia, ale również na obserwacji. Obserwacji wpływu danego produktu na nasz organizm. 90 procent to właśnie wiedza na temat zdrowego żywienia, a 10 to czyste obserwacje.

Sytuacja zmienia się jednak w przypadku występowania chorób przewlekłych, na które leczymy się na co dzień. W tych przypadkach niektóre produkty są wykreślone bez koniecznych obserwacji. Po prostu są zalecenia, do których należy się stosować.

Ważny jest również fakt, ze często to nie sam w sobie produkt jest niezdrowy i szkodliwy. Po jednym razie nie jesteśmy w stanie przytyć kilku kilogramów czy zaburzyć pracę naszych jelit czy wątroby. Najważniejszy jest umiar i świadome dawkowanie konkretnych posiłków. Nie mniej jednak, na rynku jest tyle produktów, że z ogromną łatwością możemy dokonać wyborów pod tytułem: mniejsze zło.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Będzie długoterminowy zakaz w Polsce. Już w środę o północy, chodzi o przemieszczanie się
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

My kupujemy, a specjaliści ostrzegają

Na taśmach w sklepach często widać produkty, których raczej nie zalecalibyśmy podawać dzieciom czy nawet sobie samym z uwagi na ich szkodliwość po długotrwałym spożywaniu. Jest kilka produktów, których powinno się unikać, a na miejsce których powinno się wprowadzać zdrowe odpowiedniki.

Słodzone napoje to zmora w świecie zdrowia i dietetyki. To głównie cukier i chemia, która często działa na nas wręcz odwrotnie. Nie gasi pragnienia, a je potęguje. Potęguje również łaknienie. Mózg nie rejestruje pitego cukru jako kalorii. To bardzo prosta droga do otyłości i innych chorób, ponieważ wiele się mówi o tym, ile łyżeczek cukru mamy w zwykłej coli czy nawet owocowych soczkach dla dzieci.

Biały chleb nie tyle co jest szkodliwy, ale często jest on pompowany i barwiony. Nie daje długiego uczucia sytości, co można dostrzec w prostym teście kanapek na pieczywie jasnym czy razowym. Ta sama ich ilość znacznie będzie się różnic poziomem naszej sytości i zaspokojenia głodu. Biały chleb to przede wszystkim gluten, ale i produkt z rafinowanej mąki, która wytraca swoje składniki odżywcze. Przez to skacze nas poziom cukru, do czego lepiej nie doprowadzać z taką częstotliwością.

Ziemniaki i chipsy to kolejny wybór, na który bardzo często się decydujemy. Szczególnie półki z chipsami i słonymi przekąskami są wyjątkowo kolorowe i zachęcają szatą graficzną. Zaraz obok znajdują się właśnie słodkie napoje, które wydają się być idealnym dopełnieniem tego wyboru. Same w sobie ziemniaki nie są niezdrowe, ale często składy chipsów czy frytek to tablica chemiczna. Zawierają w sobie akrylamid, który jest substancją rakotwórczą. Ich nadmierne spożywanie, a szczególnie tych z gorszym składem może prowadzić do chorób układu pokarmowego czy otyłości ze względu na ilość kalorii.

89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serce89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Morawiecki wyjaśnił, dlaczego rząd nie zamknie kościołów. Wypowiedź skomentował ekspert
  2. Tragedia: rolnik zabity przez maszynę. Michał umierał na rękach kuzyna
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. 26-latek przez kilka godzin czekał na przyjęcie do szpitala. Stało się najgorsze, zakażenie koronawirusem nie było jedynym problemem zdrowotnym mężczyzny
  7. Olbrzymia wpadka ABW. Skutki pomyłki mogą okazać się dla kontrwywiadu opłakane

Źródło: motywatordietetyczny.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł