Surówka z czerwonej kapustyPixabay / Jo_15_15

Smakuje jak marzenie, dosłownie nie sposób jej się oprzeć. Surówka z czerwonej kapusty będzie 100 razy smaczniejsza po dodaniu 1 składnika

Nie da się ukryć, że surówka w takim wydaniu może przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem przygotujemy niecodzienny specjał, w którym główną rolę gra czerwona kapusta. Niezapomniany smak zagwarantuje nam dodatek w postaci pora.

Surówka może zostać przygotowana na rozmaite sposoby. Nad wyraz chętnie sięgamy po tę, w której na pierwszym planie jawi się czerwona kapusta. Już wcześniej podawaliśmy podobny przepis, jednak w tej odsłonie surówka zostanie wzbogacona o por. Efekt powala na łopatki. Obok takiego frykasa nie da się przejść obojętnie.

Niesamowite co Ania Lewandowska wrzuca na wrzątek gotując rosół. Co minutę dodaje kolejny składnikNiesamowite co Ania Lewandowska wrzuca na wrzątek gotując rosół. Co minutę dodaje kolejny składnikCzytaj dalej

Surówka, która podbije serca domowników

Wyśmienita surówka z czerwonej kapusty jest nie lada specjałem. Za sprawą pora zyskuje ona o wiele bardziej wyrazisty smak, z przebijającą się ostrawą nutką. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią ją spałaszują.

Jakiś czas temu na naszych łamach przedstawialiśmy recepturę na dodatek obiadowy z selera w niecodziennym wydaniu. Surówka z czerwonej kapusty, również wyróżnia się na tle innych smakołyków. Dzięki niej w przyjemny sposób dostarczymy sobie porcji warzyw, które są tak ważne dla naszego organizmu.

Surówka w takiej odsłonie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć najmniejszych problemów z jej przygotowaniem. Na początku musimy oczywiście zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • czerwona kapusta
  • por
  • cebula
  • majonez
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Teksty wybrane dla Ciebie:

Surówka z czerwonej kapusty - jak ją przygotować?

Nie od dziś wiadomo, że praktycznie każda surówka jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Na początku czerwoną kapustę dokładnie myjemy i zdejmujemy z niej wierzchnie liście. Kroimy ją na kilka części, które ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pora również starannie oczyszczamy. Kroimy go w cienkie pół plastry. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozdrobnione warzywa dodajemy do startej kapusty i mieszamy. Nasza surówka jest już prawie gotowa. Pozostało tylko odpowiednie doprawienie.

Mieszankę wzbogacamy o sok z cytryny i majonez. W przypadku sosu przeważnie wystarcza jedna łyżka, jednak możemy dodać go tyle, ile uznamy za słuszne. Do surówki dosypujemy odrobinę cukru, soli i pieprzu. Następnie całość dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy i sos rozeszły się równomiernie.

Surówka z czerwonej kapusty po kilkunastu minutach spędzonych w lodówce będzie gotowa. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć i szybko ją spałaszują. Przepis warto zapamiętać, ponieważ bliscy mogą się upominać o ten specjał.

Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanieNajprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanieCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Gotujmy

Następny artykuł