Surówka z buraków i ogórków kiszonych smakuje obłędnie.screen z kanału Kuchnia Marioli/Youtube

Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych

Surówka sprawia, że drugie danie jest pełne nie tylko smaku, ale też cennych witamin. Od czasu do czasu nawet ci smakosze, którzy uwielbiają znane sałatki i jarzynki, poszukują czasem nowych przepisów na dodatek do mięsa i ziemniaków. Wówczas warto skusić się na przepyszną surówkę z buraków i ogórków kiszonych.

Surówka z warzyw czy owoców jest nieodłącznym elementem obiadu. W klasycznej kuchni polskiej trudno wyobrazić sobie drugie danie bez sałatki lub świeżej i chrupkiej surówki. Wszelkie chrupiące kotlety i utłuczone ziemniaki wypadną blado, jeśli podamy do nich jedynie liść sałaty czy zupełnie pominiemy kolorowe warzywa. W nadchodzącym sezonie najsmaczniejsza będzie surówka z ogórków kiszonych i buraków.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Surówka z buraków i ogórka kiszonego jest pełna witamin i smaku

Surówka ogórkowo-buraczana niesamowicie łączy w sobie uwielbiane przez nas smaki. Aromatyczne i lekko kwaskowate kiszonki idealnie zrównoważą nieco ziemisty i czasem mdły smak czerwonego warzywa, dzięki czemu nie musimy go już niczym dodatkowo zakwaszać. Dodatkowo do sałatki dorzucamy jabłko, cebulę i posiekaną natkę pietruszki, co sprawia, że jest ona prawdziwą bombą witaminową - jej częste spożywanie doskonale podniesie nam teraz odporność. Na kanale na Youtubie Kuchnia Marioli przygotowano bardzo podobną sałatkę, do której dodała zielony groszek i chrzan.

Dzisiaj grzeje:

  1. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  2. Czekała cała Polska, wreszcie się stało. Będą kary dla prawdziwych winowajców w sprawie Komendy

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i cukier,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach labo kroimy w kostkę. Ogórki kiszone możemy zetrzeć na tarce razem ze skórką, podobnie jak jabłko. Cebulę siekamy w drobną kostkę i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i cukrem, dolewamy olej i dokładnie mieszamy.

Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduDodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dobra wiadomość dla seniorów. Nie każdy emeryt musi płacić składkę zdrowotną, wszystko zależy od dwóch czynników
  2. Objawy zakwaszenia organizmu. Lepiej ich nie lekceważyć, gdyż może prowadzić do bardzo groźnych powikłań
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Przyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersje
  5. Idealna panierka do kotletów schabowych, dzięki prostej sztuczce szefów kuchni zawsze wyjdzie chrupiąca jak marzenie
  6. Zbierał grzyby, nagle wdepnął w bagno. Nie do uwierzenia, co działo się całą kolejną noc

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł