SurówkaKadr z kanału Przepisy Joli udostępnionego na portalu youtube.com

Wyśmienita i niepowtarzalna surówka węgierska z kapusty kiszonej. Smak zawdzięcza 1 składnikowi

Surówka węgierska jest połączeniem drogocennej kapusty kiszonej z prozdrowotny działaniem czerwonej papryki. Dzięki tej kombinacji składników stworzysz pyszny, a przede wszystkim pożywny dodatek do dań różnego rodzaju. Podajemy przepis, który jest banalnie prosty, a zagwarantuje niebywałe efekty dla naszego organizmu. 

Surówka należy do najczęściej spotykanych dodatków na naszych stołach. Rewelacyjnie sprawdza się do dań mięsnych, rybnych czy nawet podawana solo. Surówki warzywne to również remedium na różnego rodzaju choroby czy niedobory. Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz drogocennych składników odżywczych wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.

Chwyć za kapustę pekińską i zrób obłędne gołąbki. Pokocha je cała rodzinaChwyć za kapustę pekińską i zrób obłędne gołąbki. Pokocha je cała rodzinaCzytaj dalej

Surówka oraz jej prozdrowotne właściwości

Ze względu na to, że składa się ona głównie z warzyw i często również owoców, ma ona nieoceniony wpływ na kondycję naszego organizmu. Z uwagi na to, że głównym składnikiem surówki węgierskiej, której poświęcony jest ten artykuł, jest kapusta kiszona, surówka idealnie sprawdzi się w tym jesienno-zimowym okresie. Kiszonki zachwycają właściwościami, o czym pisaliśmy w tym artykule na temat kapusty kiszonej właśnie. Poza samą kapustą kiszoną w surówkach jest wiele innych, drogocennych składników, które działają na nasz organizm w sposób ochronny.

Wiele osób nie przepada za jedzeniem warzyw w wersji surowej, a więc surówka jest dobrym sposobem na przemycenie ich do swojej codziennej diety. Dzięki podaniu jej z domowym deepem lub jogurtowym sosem jesteśmy w stanie podrasować jej smak i stworzyć ją tak aromatyczną, że zje ją z chęcią nawet najbardziej wybredny smakosz Warto zadbać o nasze zdrowie nie tylko pod kątem regularnego spożywania suplementów czy leków na odporność, ale również poprzez odpowiednią podaż warzyw i owoców w diecie. Jak wiemy, są one nieocenionym źródłem wartościowych składników, które wspierają nasz organizm w codziennym funkcjonowaniu.

Warto również pamiętać o tym, że każdy znajdzie przepis idealny dla siebie i swoich preferencji smakowych. Surówka, którą wam dzisiaj przedstawiamy, składa się przede wszystkim z kapusty kiszonej, cebuli, natki pietruszki, ale i papryki. Co jakiś czas jednak staramy się prezentować wam różne przepisy na wykorzystanie drogocennych kiszonek i w tym wpisie pisaliśmy o surówce na bazie kapusty kiszonej z dodatkiem kukurydzy. Każdy fan konkretnego warzywa znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie.

Teksy wybrane dla Ciebie:

Przepis na surówkę po węgiersku

Surówka węgierska z kapusty kiszonej oceniana jest jako bardzo prosty dodatek, który zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Tyle czasu wystarczy, żeby przygotować zdrową przekąskę dla czterech osób.

Składniki:

  • 1 sztuka
  • 1 szczypta
  • 1 szczypta
  • 1 szczypta
  • 0.5 szklanki
  • 2 łyżki
  • 150 gramów
  • 0.5 łyżeczki
  • 300 gramów

Sposób przygotowania:

Przepis jest niesamowicie prosty i szybki, a więc zaczynamy od przygotowania naszej kapusty kiszonej. Należy poszatkować ją na naprawdę drobne części, a następnie odstawić na bok w czystym naczyniu. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie reszty naszych warzyw.

Paprykę oczyszczamy z gniazda i pestek oraz kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę oraz natkę pietruszki siekamy drobno w taki sam sposób, jak kapustę. Wszystkie poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do naczynia, w którym znajduje się kapusta. Mieszamy je ze sobą bardzo dokładnie.

W tym miejscu warto wspomnieć o ciekawym rozwiązaniu na przechowywanie natki pietruszki. Dzięki tym krokom zachowa świeżość oraz aromat na dłużej. Należy opłukać ją, ułożyć na ręczniku papierowym, a następnie osuszoną włożyć do woreczka foliowego. Umytą oraz wysuszoną pietruszkę przekładamy w woreczkach do lodówki. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jej smakiem na dłużej.

Żeby surówka miała kremową konsystencję, dodajemy na koniec jogurt naturalny i doprawiamy całość do smaku wedle uznania, jednak sól, pieprz oraz papryka słodka wystarczą. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu SURÓWKA Z PAPRYKĄ - NAJLEPSZY PRZEPIS na kanale Przepisy Joli na platformie YouTube.

Przed snem zalej wodą liście laurowe. Z pewnością nie pożałujeszPrzed snem zalej wodą liście laurowe. Z pewnością nie pożałujeszCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: przepisy.pl

Następny artykuł