Surówka z jabłka i marchewki w nowym wydaniu smakuje cudownie.screen z kanału Monika Breedijk Baranek/Youtube

Ulepszona wersja surówki z jabłkiem i marchewką. Zaskakujące dodatki nadają jej niepowtarzalny smak

Surówka z jabłkiem i marchewką raczej nie zaskakuje największych miłośników jedzenia. Dzięki innym dodatkom może jednak zachwycić na nowo. Polecamy świetny przepis na nową wersję znanej surówki.

Surówka do obiadu zwykle składa się ze świeżych warzyw i owoców - kapusty, marchewki czy jabłka. W końcu do nich mamy dobry dostęp przez cały rok, więc chętnie je wykorzystujemy, by przemycić w ten sposób do obiadu nieco witamin. Znana sałatka może się jednak kiedyś znudzić każdemu - wówczas wystarczy dodać do niej letnie i nieco zaskakujące składniki.

Łukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniuŁukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniuCzytaj dalej

Surówka z jabłka i marchewki zachwyci dzięki cudownym dodatkom

Surówka z jabłka i marchewki może kojarzyć się niektórym smakoszom jeszcze z dzieciństwem, bo już nasze babcie znały przepis na tę prostą i efektowną sałatkę. Zwykle znamy ją w wersji, w której warzywa i owoce są starte na grubych oczkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokroić je w cienkie słupki i wzbogacić jej smak o aromatyczne zioła i dodatki. W polecanej przez nas wersji znalazły się mięta, szczypiorek, rodzynki i curry. Bardzo podobną surówkę przygotowano na kanale na Youtube'ie Monika Breedijk Baranek, która dodała do niej także żurawinę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Widzisz podobny znak obok swoich drzwi? Uwaga, policja ostrzega, możesz być w poważnym niebezpieczeństwie
  2. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  3. Nowy podatek zrobi z mięsa towar luksusowy? Niedługo wielu może nie być na nie stać

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 30 g rodzynek,
  • 2 łyżki świeżej mięty,
  • 1/2 cytryny,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jabłka i marchewki kroimy w cienkie słupki i skrapiamy je cytryną, by jabłko nie ściemniało. Dodajemy posiekane zioła, a w osobnej miseczce mieszamy rodzynki, curry i jogurt i polewamy nim składniki. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Najlepsze newsy

  1. Życie babci z „Rodzinki.pl” miało wiele niespodziewanych zwrotów akcji. „W wieku 30 lat uciekłam grabarzowi spod łopaty”
  2. Żenujące sceny na antenie Dzień Dobry TVN, prowadzący przeszli samych siebie. Widzowie nie pozostawiają na nich suchej nitki
  3. Rzecznik MZ dobitnie o wakacjach Polaków. Odradza 2 miejsca
  4. Rudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskie
  5. Gwiazda Polsatu błaga wszystkich swoich fanów o wielką sumę pieniędzy. Aktorka znana jest ze zdrowego odżywiania
  6. Koniec pobłażania, kontrowersyjny komunikat. Nikt nie wejdzie do sklepu i restauracji na dotychczasowych zasadach
  7. Żona Grzegorza Krychowiaka znów powaliła nas urodą. Jej dekolt przykuł uwagę tysięcy mężczyzn, co za piękność (FOTO)

Źródło: Kuchnia Lidla

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na pyszny posiłek!

Następny artykuł