Surówka z bardzo zdrowych składnikówScreen z filmu na kanale Kulinarne przygody na Youtube

Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki

Surówka jest wyjątkowo ważnym elementem każdego obiadu. Bez jej chrupkości i świeżości wiele osób nie byłoby usatysfakcjonowanych. Poniższy przepis z czerwonej kapusty i cukinii sprawia, że wasze kubki smakowe będą wniebowzięte.

Surówka sprawia, że posiłek nabiera znacznie świeższego charakteru. Chrupiące warzywa i dodatki w smacznym, często kwaśnym dressingu idealnie pasują do dań mięsnych, które z reguły są ciężkie i zalegające. Jeśli chcesz powiewu nowości w swojej kuchni, wypróbuj poniższy przepis.

Kupił w Biedronce uwielbiane od lat cukierki. Gdy je rozpakował, dokonał porażającego odkryciaKupił w Biedronce uwielbiane od lat cukierki. Gdy je rozpakował, dokonał porażającego odkryciaCzytaj dalej

Surówka z orientalnym motywem rozświetli każde danie

Warzywne dodatki do mięsa są podstawą zbilansowanej diety. Choć oczywiście kotlet schabowy lub mielony jest pyszny i sycący, z samego mięsiwa człowiek nie jest w stanie uzyskać wszystkich potrzebnych mikroelementów. W tej rolki świetnie sprawdzają się za to surówki.

Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się je najczęściej z surowych składników. Warzywa nie poddane obróbce termicznej są często znacznie bogatsze w witaminy i minerały, które warunkują odpowiednie funkcjonowanie ciała.

Kapusta bogata jest w witaminy C, A, D, E, K oraz wiele witamin z grupy B. Ponadto dużo w niej minerałów, takich jak: żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Jest także bardzo niskokaloryczna, ponieważ na 100 gramów dostarcza zaledwie 31 kcal. Antocyjany pomagają za to w walce z wolnymi rodnikami.

Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy C, K, PP i B1, a także beta karoten. Ten ostatni jest bardzo ważny w kontekście jakości wzroku i kondycji skóry, włosów i paznokci. Połączenie jej wraz z kapustą jest bardzo zdrowe i polecane przez dietetyków.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Nowe obostrzenia. Polski rząd nie przewidział tylko jednej rzeczy. Wielka szansa przede wszystkim dla branży turystycznej
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Dodatek prażonego sezamu oraz prażonych orzechów włoskich nadaje całości nuty orientu - sezam jest bardzo często wykorzystywany w wielu kuchniach azjatyckich. Doskonałą wersję tej surówki zaprezentowano na kanale Kulinarne przygody na Youtube. Wykonanie surówki jest banalnie proste, o czym przekonać możecie się poniżej.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, cukinii, orzechów włoskich oraz sezamu

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 2 małe cukinie
  • 1 marchewka
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów piniowych
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz
  • sól

Na początku zacznij od umycia warzyw. Cukinię i marchewkę dokładnie opłucz po bieżącą wodą, a z kapusty ściągnij wierzchnie, brzydkie liście, a następnie także przemyj. Kiedy wszystkie składniki będą już czyste, czas przejść do krojenia.

Kapustę poszatkuj w cienkie paski. Możesz zrobić to także za pomocą mandoliny, która pozwoli uzyskać równomierną wielkość. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię podziel na pół i pokrój w cienkie plasterki.

Wszystkie warzywa wrzuć do miski, oprósz solą i ugniataj przez kilka minut. Odstaw je na bok, aby wypuściły nadmiar płynu. Po około 15 minutach możesz odsączyć je z wody, która zebrała się na dnie.

Orzechy włoskie posiekaj na średniej wielkości kawałki. Podpraż je wraz z sezamem na suchej patelni. Dodaj je do warzyw wraz z orzechami piniowymi. W miseczce zmieszaj olej sezamowy(uważaj, aby nie przesadzić - jest bardzo aromatyczny) oraz śmietanę. Zamieszaj, dopraw pieprzem i solą, a następnie zalej nim zawartość miski. Przemieszaj całość i wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki przegryzły się.

Polacy powinni uczyć się od Gessler robić placki ziemniaczane? Jej przepis jest oszałamiającyPolacy powinni uczyć się od Gessler robić placki ziemniaczane? Jej przepis jest oszałamiającyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziś premier oficjalnie ogłosił. Polacy zbyt długo musieli czekać, chodzi o największy szpital
  2. Zostało 6 dni. ARiMR wypłaci dotacje dla kolejnej grupy poszkodowanych
  3. Katarzyna Dowbor pokazała banalnie proste i pyszne danie z ziemniaków. Na sam widok cieknie ślinka
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Ostatnie pożegnanie Dariusza Gnatowskiego. Padły wzruszające słowa, ciężko powstrzymać łzy
  7. Technologiczna rewolucja. Może powstać pierwszy smartwatch bez prądu

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł