Surówka, która idealnie pasuje do każdego obiadufacebook.com/Kulinarna-Wiola

Surówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebie

Surówka jest wyjątkowo ważnym elementem każdego obiadu - nadaje mu świeżości i lekkości. Jej kalafiorowa wersja bije rekordy popularności głównie za sprawą dwóch korzyści. Nie trzeba jej wcale gotować i dostarcza wiele cennych mikroelementów.

Surówka, dzięki obecności dużej ilości surowych warzyw, a często także nawet owoców, jest jednym z najważniejszych elementów obiadu. W nieobrobionych termicznie produktach znajdziemy najwięcej witamin, które są wyjątkowo istotne dla prawidłowej pracy organizmu. Kalafior jest ich pełen, a wraz z jednym składnikiem tworzy połączenie nie do pokonania. Poniższa surówka pozwala osiągnąć apogeum smaku i zachować walory prozdrowotne wszystkich produktów.

Skandaliczne zachowanie Gessler, kazała właścicielce jeść brud z okapu. Kobieta nie wytrzymała, były łzy, krzyki i tłuczone talerzeSkandaliczne zachowanie Gessler, kazała właścicielce jeść brud z okapu. Kobieta nie wytrzymała, były łzy, krzyki i tłuczone talerzeCzytaj dalej

Surówka, która zwojowała domowe kuchnie - gospodynie nie mogą powstrzymać się od przygotowywania

W kalafiorze znajdziemy całą gamę substancji odżywczych, które grają kluczową rolę w wielu aspektach pracy organizmu człowieka. Warzywo pełne jest magnezu, fosforu, błonnika, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witamin z grupy B, potasu oraz manganu. Jedna porcja dostarcza aż około 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co jest porównywalną ilością z cytryną, która uchodzi za jedno z najlepszych źródeł kwasu askorbinowego. Do poniższej surówki dodaje się także czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem. Takie połączenie jest wyjątkowe.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć

Składniki:

  • jeden średniej ilości kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafior dokładnie umyj i podziel na mniejsze części. Kwiatostany posiekaj nożem na drobne kawałki. Wrzuć warzywo do miski.
  2. Czosnek drobno posiekaj lub użyj praski do czosnku. Dodaj go do kalafiora.
  3. 3-4 łyżki majonezu przełóż do warzyw. Jeśli dbasz o linie możesz użyć majonezu o mniejszej zawartości tłuszczu lub jogurtu greckiego.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż do lodówki na około 30 minut, aby smaki doskonale się połączyły.

Powyższa surówka idealnie smakuje z kotletami mielonymi czy daniami makaronowymi. Jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej całość przegryzie się i będzie jeszcze smaczniejsza. Smacznego.

Pogoda dopisze grzybiarzom? Wiemy, jak będzie i gdzie warto wybrać się na borowiki, maślaki i inne dary lasuPogoda dopisze grzybiarzom? Wiemy, jak będzie i gdzie warto wybrać się na borowiki, maślaki i inne dary lasuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już nie przywieziesz tak dużo pieniędzy zza granicy. Rząd planuje położyć łapę na zarobkach spoza Polski
  2. Duży spadek przypadków zachorowań. Eksperci podali przyczynę
  3. Kiedy solisz rosół - na początku czy pod koniec gotowania? W zależności od odpowiedzi smak zupy może się diametralnie zmienić
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mówi się, że jest czarnym złotem kuchni i leczy m.in. wrzody żołądka
  6. Olbrzymie niebezpieczeństwo na zachodzie Polski. Chaos. Trwa akcja

Źrodło: onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł