Surówka antystresowa jest pyszna i szybka w przygotowaniu.screen z kanału Menu Dorotki/Youtube

Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania

Surówka jest nieodłączną częścią drugiego dania. Wszelkie mięsa i ziemniaki smakują dużo lepiej z dodatkiem świeżych i chrupkich warzyw czy owoców. Mało kto wie jednak, że surówka może też łagodzić stres, jeśli dodamy do niej magiczny składnik. Zdradzamy przepis na fantastyczny dodatek do obiadu.

Surówka stanowi nie tylko kropkę nad i w przypadku każdego drugiego dania, ale też jest łatwym sposobem na dostarczenie sobie niezbędnych witamin i innych cennych składników. Zdrowe warzywa i owoce są niezbędne w każdej diecie, bo jak żadne inne produkty uzupełniają one braki składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania. Co ciekawe, pewne warzywa mogą także obniżyc poziom stresu, a w ostatnich miesiącach jest to niezwykle cenne.

Stanisława Celińska po latach dowiedziała się zatrważającej prawdy. Stanisława Celińska po latach dowiedziała się zatrważającej prawdy. "Od lat mnie truły"Czytaj dalej

Surówka antystresowa ma zbawienny wpływ na zdrowie

Surówka z łatwo dostępnych warzyw i owoców, które znajdziemy w pobliskim warzywniaku przez cały rok, powinna pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. Jeden z jej składników bardzo skutecznie łagodzi objawy stresu, wzmacnia układ nerwowy i poprawia nastrój. Za wszystko odpowiada niepozorny seler pełen witamin z grupy B, które łagodzą napięcie nerwowe, wyciszają, koją i poprawiają sprawność intelektualną. Z kolei obecna w warzywie witamina C zredukuje stres, niepokój i skutki zmęczenia. Jego działanie w antystresowej surówce wzmocnią pełne magnezu orzechy i bogate w żelazo rodzynki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingach
  2. Jeszcze niedawno był wart 20 zł. Teraz za jeden wyjątkowy banknot dostaniesz kilka tys. złotych

Składniki:

  • średni seler,
  • jabłko,
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (można dodać łyżkę majonezu),
  • garść orzechów włoskich,
  • rodzynki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Umyty i pozbawiony skórki seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy go sokiem z cytryny, by nie nabrał ciemnego koloru. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Seler solimy, posypujemy cukrem i mieszamy razem z jogurtem lub śmietaną. Umyte jabłka pozbawiamy gniaz nasiennych, ścieramy na tarce i natychmiast dodajmy do nich sok z cytryny, bo ciemnieją zwykle tak szybko jak seler. Dodajemy je do pozostałych składników, dorzucamy namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciężko uwierzyć, ile lat kończy dziś Krzysztof Krawczyk. Ze względu na zły stan zdrowia artysta jakiś czas temu musiał przejść na specjalną dietęCiężko uwierzyć, ile lat kończy dziś Krzysztof Krawczyk. Ze względu na zły stan zdrowia artysta jakiś czas temu musiał przejść na specjalną dietęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nowy podatek wciąż z problemami. Wątpliwości nie milkną, płacą grube pieniądze, a i tak nie są pewni czy prawidłowo
  2. Anna Jantar umierając trzymała przy sobie list od męża. Właśnie opublikowano jego treść, łzy same napływają do oczu
  3. Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
  4. A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
  5. Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietę
  6. Potężny żywioł na południu Europy. Niszczy wszystko, co spotka na drodze

Źródło: Onet

Następny artykuł