Surówkapixabay.com

Jasiek Kuron ma najlepszy patent na kultowego Coleslawa. Robi go z dwóch rodzajów kapusty

Surówka Colesław jest jedną z najbardziej znanych. Komponuje się idealnie do dań typu fast food, ale i obiadów domowych. Znamy przepis na idealną według Kuronia.

Surówka colesław jest jedną z najbardziej popularnych surówek. W zależności od miejsca, w którym się ją przygotowuje, są dodawane do niej w różne dodatki. Co kraj, to tradycja i tak jest również w tym przypadku. Głównym składnikiem każdego przepisu jest jednak surowa kapusta głowiasta. Teraz wiemy, co jeszcze w przepisie Kuronia, który uchodzi za ten najlepszy na klasycznego colesława.

Lepsze niż sok i syrop. Naturalne lekarstwo z buraków, które poradzi sobie z uciążliwymi problemamiLepsze niż sok i syrop. Naturalne lekarstwo z buraków, które poradzi sobie z uciążliwymi problemamiCzytaj dalej

Surówka dodatkiem wszech czasów

Surówka colesław sięga historii starożytnej, kiedy to zaczęto tworzyć warzywne mieszanki, jako dodatek do dań głównych. Z uwagi na to, że jest ona zrobiona z kapusty ‚w w sobie wiele drogocennych minerałów. Kapusta to naturalny nośnik witaminy A, B, E czy C, ale również siarki. Dzięki niej ma rewelacyjny wpływ na nasz wygląd zewnętrzny, a przy tym zdrowe włosy, paznokcie i skórę.


O wpływie kapusty mówi się bardzo wiele. To naturalne antidotum na wiele dolegliwości. Jest bardzo nisko kaloryczna, dzięki czemu może być idealnym dodatkiem do majonezowych kompozycji. Dzięki temu możemy poszaleć z kaloriami innego typu, żeby zrobiona z kapusty sałatka czy surówka właśnie, była bardziej treściwa. Biała kapusta ma grono zwolenników, ponieważ jest warzywem leczniczym i warto o tym pamiętać nie tylko w okresie jesiennym.


Surówka coleslaw to uniwersalny wybór jeśli chodzi o dodatki do naszych dań obiadowych. Przede wszystkim znaleźć ją można w menu knajp typu fast food, ponieważ komponuje się z nimi idealnie. W każdej, innej knajpie, która podaje zestawy obiadowe, również znajdziemy klasycznego colesława.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Ukradkiem zrobił mamie zdjęcie, gdy leżała na plaży. Gdy je zobaczyła pobladła z wściekłości, po komentarzu chciało jej się płakać
  3. Ogórki kiszone są miękkie i brzydko pachną? Wszystko przez 4 karygodne błędy, niestety są masowo popełniane

Przepis Kuronia na idealnego colesława


Janek Kuroń dzieli się swoimi przepisami za pośrednictwem różnych kanałów komunikacyjnych. Na swoim blogu kulinarnym zamieszcza często autorskie rozwiązania na znane wszystkim potrawy, które zachwycają smakiem. Jest znany z ciekawych rozwiązań i odczarowywania klasyki na swój, własny sposób.


Idealna sałatka z jego przepisu jest połączeniem dwóch rodzajów kapusty. Przede wszystkim stopień trudności wykonania sałatki jest naprawdę łatwy. Całość zajmie nam około 15 minut, a będziemy mogli cieszyć się pysznym dodatkiem do naszego obiadu. Zakorzeniona mocno w kulturze amerykańskiej sałatka, pozwoli nam się przenieść smakiem w zupełnie inne rejony.


Składniki na surówkę:

Pół główki białej kapusty
Pół główki czerwonej kapusty
3 spore obrane marchewki
4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Sól, łyżka cukru, czarny pieprz

Składniki na dressing:

100 g jogurtu naturalnego
60 g majonezu
2 czubate łyżki musztardy
Łyżka octu jabłkowego lub winnego
Sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Oba rodzaje kapusty dokładnie siekamy w drobne paski, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Łączymy kapustę i marchewkę z pietruszką. Przyprawiamy całość wybranymi przyprawami wedle uznania i zaczynamy ugniatanie. Zaraz po tej czynności odstawiamy przygotowaną surówkę na około pół godziny, żeby zdążyła przejść przyprawami.


W osobnej misce tworzymy dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Jeśli sos mamy już gotowe, odlewamy z surówki wodę, która puściła w trakcie odstawienia jej. Łączymy surówkę razem z dressingiem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Pozwoli to dokładnie połączyć wszystkie składniki.


Surówka colesław jest fantastycznym wyborem przy podawaniu z nim mięs. Co więcej, jest to surówka, która może mieć też wersję wegańską. Warto również pamiętać, że sami możemy balansować kaloryką surówki, mieszając majonez z jogurtem naturalnym, aby delikatnie ją odciążyć. Smak będzie tak samo rewelacyjnie, a kaloryczne wypadnie znacznie lżej.

Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki nagle przekazał wiadomość dla wszystkich Polaków. Konieczna jest pełna mobilizacja
  2. Za 1,5 miesiąca może zabraknąć w Polsce ważnego produktu. Nadchodzą poważne problemy
  3. Sandra kupiła w Biedronce pierogi i ogarnęła ją wściekłość. Wyjawiła okropne szczegóły w sieci
  4. Pijemy go stanowczo za mało. Zachwycające działanie soku z aloesu, nic tak cudownie nie działa na odporność
  5. Mnóstwo ludzi na widok w jajku białej skrętki lub czerwonej plamki popełnia kardynalny błąd. Musisz wiedzieć jedno
  6. Obsługa wyrzuciła seniorkę ze sklepu. Powód woła o pomstę do nieba
  7. Joe Biden jako prezydent USA to świetna wiadomość dla klimatu. Kompletna opozycja "antynaukowej" postawy Trumpa

Źródło:kuron.com

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł