

10 Września 2020
Najlepsza na niepogodę surówka jesienna. Nic nie dodaje więcej sił witalnych, prawdziwa pychota
Surówka w kolorach jesieni sprawdzi się do każdego obiadu. Sekretem są przepyszne składniki, którym z pewnością nie oprze się cała rodzina. W środku znajdziesz bogactwo witamin i minerałów, która są nieocenione w czasie grypy i przeziębień.
Surówka jesienna ląduje na naszych talerzach zawsze wtedy, gdy czujemy, że za oknem powoli rozpoczyna się jesienna aura. Gdy kończą się słoneczne dni wakacji, a do urlopu brakuje nam kolejnego roku - ratunkiem na chandrę mogą być tylko witaminy. A je w surówce jesiennej znajdziemy w oszałamiającej ilości. Świeże warzywa dostarczą nam porządną dawkę energii i ożywią umysł. Przygotowanie surówki jest bajecznie proste.
Surówka jesienna - lek na zły nastrój
Wielu z nas z początkiem jesieni opuszcza zapał do życia i nawiedza notoryczny brak energii. Latem, gdy wokół gorącą łatwiej nam jadać świeże owoce i warzywa. Mimo, że kalendarzowo jeszcze jesień się nie rozpoczęła to aura za oknem mówi nam zupełnie co innego. Jeśli chcesz wpuścić do swojego domu odrobinę słońca i dobrej energii, nie mogłeś lepiej trafić. Tych elementów jest pod dostatkiem w kolorowej, jesiennej surówce.
Potrzebujesz:
- 1/2 średniej białej kapusty
- 3 marchewki duże
- 3 jabłka słodkie
- 1 ogórek
- papryka czerwona i zielona po jednej sztuce
- cebula
- pomarańcza
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- sok z cytryny
Dzisiaj grzeje:
- Lidl przygotował absolutny hit. Nagroda za każde zakupy, wystarczy mieć 1 rzecz
- Jechał jak wariat. Chcieli go ukarać, a skończyło się eskortą do szpitala
- Sokowi z kapusty przypisuje się cudowne właściwości. Prawdziwa witaminowa bomba, już po 2 dniach widać niesamowite efekty
Kapustę kroimy bardzo cienko. Jabłka najpierw obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie postępujemy z marchewkami. Paprykę kroimy w kostkę niewielkich rozmiarów. Cebulę kroimy na bardzo cienką kostkę, a ogórka w plasterki. Wyciskamy sok z całej pomarańczy - jeśli nie mamy, możemy użyć 100 ml soku pomarańczowego. Do miski wkładamy kapustę i dokładnie solimy, a następnie ugniatamy ją do czasu aż puści sok i stanie się miękka. Wtedy dodajemy marchewkę, jabłka, cebulę, ogórka, papryki oraz wyciśnięty sok z pomarańczy, miód, cytrynę i oliwę lub olej. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i mamy przed sobą bombę witaminową, która jak nic innego wzmocni naszą odporność w nadchodzącym czasie.
Doskonały przepis na wariację na temat surówki jesiennej znajdziecie także na kanale Skutecznie tv na platformie Youtube.
Najlepsze newsy:
- Kwota wolna od podatku będzie wyższa? Minister finansów nie pozostawia wątpliwości
- Nowa wizja Krzysztofa Jackowskiego. Jasnowidz ostrzega przed wielkim zagrożeniem
- Grającej Halinkę w "Kiepskich" aktorce puściły nerwy na widok robiących zapasy Polaków. Powiedziała kilka słów prawdy
- Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
- Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce "Świata według Kiepskich". A jeszcze niedawno opowiadała o nowej diecie i ulubionych pierogach
- Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania
- Autobus uderzył w most, dzieci w środku. Dramatyczne wiadomości z zagranicy
Źródło: olgasmile
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł