Surówka colesławhttps://www.flickr.com/photos/andrea_nguyen/5728638361

Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta

Surówka, która pobiła podniebienia smakoszy na całym świecie. Jej przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż mogłoby się wydawać. Jej głównym składnikiem jest kapusta, które u nas jest pod dostatkiem.

Surówka colesław zyskała już miano kultowej na zachodzie Europy oraz w Ameryce. Nam kojarzy się przede wszystkim ze znaną siecią fast food - KFC, gdzie podawana jest jako dodatek do smażonego w panierce kurczaka. Mimo swojego zagranicznego pochodzenia, surówka ta sprawdzi się doskonale jako dodatek do naszych rodzimych potraw. Wszelkiego rodzaju mięsne kotlety doskonale odnajdą się w jej towarzystwie. Co ważniejsze jest banalna w przygotowaniu, a niewielka ilość składników z jakich jest przygotowana sprawia, że mamy szerokie pole do kulinarnych eksperymentów.

Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuZ 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuCzytaj dalej

Surówka doskonała w parę minut

Colesław to surówka przygotowana na nieco inną modłę niż nasze rodzime warzywne dodatki. Ogromną rolę w jej kompozycji odgrywa majonez, którą doskonale spaja ze sobą smaki i sprawia, że danie jest zdecydowanie bardziej treściwe. Domowy kebab z colesławem z tego przepisu będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy niż z knajpy, w której nigdy nie mamy pewności do dokładnie trafiło na nasze talerze.

Dzisiaj grzeje:

Potrzebujesz:

  • połowa główki białej kapusty
  • jedna spora marchew
  • pół białej cebuli
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i bardzo drobno szatkujemy. Paseczki kapusty wrzucamy do miski. Cebulę siekamy równie drobno, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie smaki się ze sobą przegryzą, a marchewka i kapusta delikatnie zmiękną. Jeśli jesteś osobą dbającą o linię, możesz zmniejszyć ilość majonezu i zamiast odjętej ilości dodać tyle samo jogurtu greckiego. Aby surówka była bardziej kolorowa możesz zmieszać z białą kapustą także czerwoną, powstanie piękna mozaika kolorystyczna.

Najlepsze newsy:

  1. Popularna dziennikarka nie powstrzymała złości. Uderzyła w Kingę Dudę, nie szczędziła mocnych słów
  2. Właściciel pumy stanął przed kamerami. Aż trudno powstrzymać łzy
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
  6. Znany piłkarz podważa wyniki wyborów. Poważne oskarżenia wobec państwa

Źródło: o2.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł