Surówka z pora i jabłkayoutube / kanał: Kuchnia Marioli / kadr z filmu

Idealne połączenie, któremu nikt się nie oprze. Prosta i pyszna surówka z pora, marchewki i jabłka

Surówka zwyczajnie musi znaleźć się na talerzu, gdy podajemy mięso i ziemniaki lub kaszę na obiad. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że dodatek ten nie tylko dodaje pozostałym składnikom dania smaku, ale cennych witamin i minerałów. Poniższy przepis jest banalnie prosty, a połączenie pora, jabłka i marchewki jest pyszne.

Surówka zwykle odgrywa rolę drugoplanową - wszak każdy pamięta chyba radę dla największych niejadków, by w razie braku niechęci do jedzenia zjeść przede wszystkim mięso i ziemniaki. Owe słowa stały się już kultowe, dzisiaj jednak wiemy, że surówka jest równie ważna. Na szczęście im jest się starszym, tym uwielbienie do warzyw rośnie i będąc dorosłym większość z nas może cieszyć się pysznymi surówkami bez żadnych obiekcji. Szczególnie wtedy, kiedy smakują i wyglądają tak, jak ta.

Martyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest aferaMartyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest aferaCzytaj dalej

Surówka, która doskonale pasuje do każdego obiadu

Surówka z pora to rewelacyjnie szybki sposób na pyszny dodatek do obiadu. Każdy z nas zna tę sytuację, gdy planujemy posiłek i doskonale wiemy jakie mięso znajdzie się na talerzach, ziemniaki lub kasza już są ugotowane, ale co do surówki mamy totalną pustkę w głowie. W takich chwilach warto zrobić coś banalnego i szybkiego, co nie wymaga zbyt dużo pracy, a zarazem doskonale smakuje i prezentuje się na stole. Dokładnie coś takiego prezentujemy w poniższym przepisie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ogromna wpadka kucharza w Dzień Dobry TVN. Prowadzący musieli zareagować i zajęli jego miejsce w kuchni
  2. Mało kto wiedział, można dostać dużą karę. Decyzja rządu uderza zwłaszcza w turystów
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Składniki:

  • 1 por
  • 1 mała marchewka
  • 0.5 jabłka
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany gęstej 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pora dokładnie umyj. Odetnij górną, łykowatą część, lecz nie wyrzucaj jej. Na jej bazie można ugotować pyszną zupę.
  2. Resztę pora przekrój wzdłuż, odetnij korzenie i pokrój go na cieniutkie plastry.
  3. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dodaj do pora.
  4. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Zmieszaj majonez ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos połączy się w jedno.
  6. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj całość. Udekoruj z wierzchu siekaną natką pietruszki.
Emerytka marzy o kanapce z wędliną, emerytura nie pozwala jej na podobne luksusy. Kwota jaką dostaje nie mieści się w głowieEmerytka marzy o kanapce z wędliną, emerytura nie pozwala jej na podobne luksusy. Kwota jaką dostaje nie mieści się w głowieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Policja ruszyła na łowy. Masowe kontrole na polskich ulicach
  2. Zrozpaczona mama przedstawiła ważny apel. Nie widziała swojego dziecka od 6 tygodni
  3. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  4. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
  5. Mięso wyszło suche i twarde? Najprawdopodobniej przez karygodne błędy przy pieczeniu, popełnia je większość Polaków
  6. Biedronka znów jako pierwsza wspiera klientów. Sklep wprowadza udogodnienia związane ze wzrostem zakażeń

Źródło: kurkanielotka.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł