Surówkapixabay.com/HNBS

Zrobisz ją w parę chwil, a do ryby będzie niezastąpiona. Soczysta surówka świąteczna jest prawdziwym hitem

Surówka przygotowywana jest najczęściej z podstawowych produktów, które znajdziemy w swojej lodówce. Dzięki temu jest zawsze idealną opcją na dodatek do wytrawnych obiadów czy kolacji. Przepis na surówkę z kapusty, którym się z wami dzielimy, idealnie sprawdzi się przy okazji kolacji wigilijnej. Idealnie smakuje w połączeniu z rybą.

Surówka należy do jednego z najczęściej podawanych dodatków przy okazji dań mięsnych, a przede wszystkim rybnych. Najczęściej decydujemy się na kupno tych gotowych, jednak warto poświęcić te kilkanaście minut na przygotowanie jej samodzielnie. Dzięki temu mamy wpływ na smak oraz efekt końcowy, ale szczególnie ważna jest kwestia jakości składników. Większość kupnych surówek ma w sobie cukier oraz wzbogacana jest dodatkowymi wzmacniaczami smaku.

Wśród dodatków na wigilijnym stole nie może zabraknąć właśnie surówki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, które wpisały się już w wigilijną tradycję. Dodatkowym daniem jest co roku groch z kapustą, który stanowi samodzielną potrawę, ale wielu traktuje go jako dodatek właśnie. Podaliśmy przepis na groch z kapustą w tym artykule. Dziś dzielimy się z wami przepisem na surówkę z kapusty, która poza rewelacyjnym smakiem ma moc prozdrowotnych właściwości.

Surówka z kapusty znana ze swoich prozdrowotnych właściwości

Kapusta znana jest ze swoich rewelacyjnych właściwości, które wspierają pracę naszego organizmu przez cały rok. Tak naprawdę mamy do niej dostęp bez względu na panującą porę roku, jednak w sezonie jesienno- zimowym, jej spożywanie może przynieść nam wiele korzyści. Pod koniec roku szczególnie narażeni jesteśmy na liczne wirusy, choroby na podłożu bakteryjnym czy po prostu osłabienie naszego organizmu. Możemy pić sok z kapusty, spożywać ją na surowo w formie surówek właśnie lub poprzez obróbkę termiczną i przygotowanie z niej pysznych dań głównych.

Jeśli chodzi o konkretne właściwości i działanie kapusty, pomaga ona leczyć choroby stawów, objawy anemii czy niedoborów witamin i składników odżywczych. Co więcej, wpływa rewelacyjnie na kondycję naszej skóry, włosów oraz paznokci. Jest bogatym źródłem witaminy A, B, C, E oraz K. Co więcej, źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelazu czy kwasu foliowego. Podsumowując, kapusta działa na nasz organizm jak naturalny antybiotyk, który reguluję pracę całego układu trawiennego. Warto zatem pamiętać o jej odpowiedniej podaży w naszej codziennej diecie.

Przepis na soczystą surówkę do ryby

Surówka z kapusty, którą wam dzisiaj przedstawiamy, jest naprawdę prosta do przygotowania. Zajmie wam to dosłownie 15 minut, a przygotujecie przy tym porcje dla około 6 osób.

Składniki:

  • pół kilo kapusty kiszonej (najlepsza młoda)
  • 2 świeże ogórki
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Przyrządzenie naszej surówki jest naprawdę banalne. Zaczynamy przede wszystkim od odciśnięcia kapusty z wody i poszatkowania jej dokładnie na mniejsze kawałki. Następnie obieramy ogórki i ścieramy je na tarce o małych oczkach. Możemy przełożyć je do osobnego naczynia i posypać delikatnie solą. Po kilku minutach najlepiej odsączyć ogórki z nadmiaru wody, którą puściły.

Tak przygotowane ogórki przekładamy do poszatkowanej kapusty i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy dwoma łyżkami oliwy, aby nadać naszej surówce soczystego wyrazu oraz żeby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

W zależności od indywidualnych preferencji możemy wzbogacić naszą surówkę o dodatkowe przyprawy oraz składniki, dzięki czemu stworzymy własną jej wersję i z pewnością jeszcze bardziej trafimy w gusta smakowe nasze czy naszych gości. Surówki z kapusty rewelacyjnie sprawdzą się przy okazji podawania potraw rybnych. Z tego względu właśnie zachęcamy do przygotowania jej na święta Bożego Narodzenia, które już niedługo. Przy okazji przypominamy przepis na idealną, wigilijną rybę. Znajdziecie go w tym artykule.

Pierogi wigilijne Magdy Gessler nie mają sobie równych. Wszystko za sprawą ciasta, pomija 1 istotny składnikPierogi wigilijne Magdy Gessler nie mają sobie równych. Wszystko za sprawą ciasta, pomija 1 istotny składnikCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; smaker.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł