Surówka z cebuliwikipedia.org/Ravi Talwar Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Ze zwykłej cebuli zrobisz niesamowicie pyszną, pikantną surówkę. Idealnie podkręci smak mięsa

Surówka z cebuli jest doskonała do wielu mięsnych dań. Doskonale podkręci ich smak i uwypukli to, co najlepsze. Zrobisz ją w kilka minut, a efekt powali na kolana każdego, kto ją spróbuje.

Surówka jest jednym z najważniejszych elementów obiadu. Mikroelementy takie jak witaminy i minerały zawarte w surowych warzywach i niekiedy owocach sa kluczowe do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Pikantna surówka z cebuli jest wspaniałym dodatkiem do smażonych kotletów czy pieczonego kurczaka, bowiem ostrość i chrupkość idealnie wzmocni smak i dobre strony mięsa.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Surówka jakiej na Twoim stole zapewne jeszcze nie było - cieszy oko pięknymi kolorami

Cebula, dzięki dużej zawartości witaminy C, jest wskazana w czasie zwiększonego ryzyka zachorowań na grypę i przeziębienie. Witamina wzmacnia odporność, ale także poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Cebula, tak jak czosnek, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Za pikantność surówki odpowiada szalotka oraz ocet, które doskonale sprawdzają się w roli wzmacniacza smaku mięs. Ocet jabłkowy ponadto, dzięki dużej zawartości pektyn, sprawi, że przez dłuższy czas nie czuje się głodu, oraz reguluje pracę jelit.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Składniki:

  • 5 szalotek
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki dokładnie obierz i pokrój w cienkie piórka.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobniutką kostkę.
  3. Paprykę umyj pod bieżąca wodą, pozbądź się gniazda nasiennego oraz ogonka i pokrój w krótkie i cieniutkie paski.
  4. Do miski wrzuć cebulę, paprykę, szalotki, podlej oliwą i octem i dokładnie wymieszaj.
  5. Do warzyw dodaj sól, pieprz i cukier, a następnie przemieszaj tak, aby wszystko całkowicie się rozpuściło.
  6. Schowaj surówkę do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki miały szansę się przegryźć. Im dłużej postoi w lodówce, tym smaczniejsza wyjdzie.
Za mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkichZa mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkichCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tajemnicze nasiona z Chin zbadane. Wiemy już co docierało w paczkach
  2. Nie żyje ksiądz zarażony koronawirusem. Uczył dzieci w szkole, sanepid zapowiada poszukiwania potencjalnie zainfekowanych
  3. Za mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkich
  4. Gwiazda Plebanii ma ekstremalnie niską emeryturę i ciężko choruje. Jej pasją jest kuchnia, wydała nawet książkę z przepisami
  5. Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzy
  6. Pracował w ogródku, nagle spojrzał w krzak i zamarł. Mówi o nim cała Polska

Źródło: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł