PokrzywaPixabay / licencja: CC 0

Ostatni moment, cudowna, zdrowa jak żadna inna surówka z pokrzywy. Witaminowy zawrót głowy

Ostatnie chwile, aby tak surówka pojawiła się na twoim stole. Pokrzywa jest źródłem wielu wartości odżywczych, które są nieocenione w walce o nasze zdrowie. Przepis jest banalnie prosty i bez trudu powtórzysz go w swojej kuchni.

Surówka z pokrzywy może wydawać się niecodziennym pomysłem. Jednak zalety z jej spożywania mówią same za siebie i czym prędzej powinniśmy wprowadzić ją do swojej diety. Wiele osób zupełnie błędnie uważa pokrzywę jedynie za chwast. W tym momencie możemy obserwować ostatnie tchnienie lata, więc korzystajmy póki to możliwe.

Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyNiewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyCzytaj dalej

Surówka z pokrzywy - pyszna i niebywale zdrowa

Pokrzywa posiada niezliczone zalety dla naszego zdrowia. Między innymi obniża poziom cukru we krwi, co jest ważną informacją dla osób chorujących na cukrzycę. Jest także niezastąpiona w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest bardzo niskokaloryczna dlatego możemy jadać ją właściwie bez żadnych ograniczeń. Płukanka z pokrzywy jest zbawienna dla włosów i wiele kobiet stosuje regularnie taką kurację, dzięki czemu mogą cieszyć się pięknymi puklami. Wprowadzenie do diety pokrzywy w postaci surówki, jak widzimy, może mieć jedynie zalety.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Wspaniała wiadomość dla 1,7 mln Polaków. Ich portfele znacznie urosną

Potrzebujesz

  • garść liści pokrzywy
  • cebula średniej wielkości
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • jabłko sałata na przykład rukola
  • cytryna
  • sól oraz pieprz do smaku
  • marchewka

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną, estetyczną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę dowolnej wielkości. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Zielone składniki szatkujemy. Całość mieszamy w większej misce z cytryną oraz przyprawami. Możemy podawać od razu do stołu. Doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie ku temu byśmy pałaszowali ją samodzielnie.

Pani Barbara przekazała załamującą wiadomość z Lidla, niedowierzaniePani Barbara przekazała załamującą wiadomość z Lidla, niedowierzanieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiemy już, ile zarabiają w Lidlu. Na początek nawet ponad 4 tys. zł
  2. Już jutro wchodzi w życie nowy zakaz. Dotknie wiele osób
  3. Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladła
  4. Zmiksował buraka z dwoma innymi warzywami. Otrzymał sok o niewiarygodnym działaniu, polecają go nawet lekarze
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Tragiczna wiadomość. Tatry w żałobie, nie żyje legenda

Źródło: dziecisawazne

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł