Surówka z marchewki i czosnkufacebook.com/Babyacademypl

Zwykła marchewka w orientalnej okrasie zupełnie zmienia smak. "Surówka afrykańska" jest banalnie prosta, a niesamowicie pyszna

Surówka nie musi być wcale nudna i powtarzalna. Można nawet ze zwykłej marchewki zrobić coś niesamowicie pysznego. Poniższa "afrykańska" propozycja jest chrupiąca, soczysta i banalnie prosta.

Surówka podawana jest zazwyczaj jako dodatek do głównego mięsnego dania. Chrupiąca faktura, intensywny surowy smak i soczystość nadają całemu posiłkowi świeżości, a warzywa i owoce podkreślają mięsa. Marchewkowa surówka jest wyjątkowo popularna w Polsce, jednak wiele osób mogło już się nią znudzić. Dlatego warto przetestować jej wersję z północnej Afryki, w której robi się ją w trochę odmienny, jednak równie smaczny sposób.

Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziejByli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziejCzytaj dalej

Surówka, która wygląda znajomo, lecz prawie na pewno jej jeszcze nie jadłaś

W surowych warzywach i owocach znajduje się najwięcej witamin i minerałów, ponieważ nie zostały one poddane działaniu wysokiej temperatury. Dlatego tak ważną rolę odgrywają w naszej diecie surówki - dostarczają potrzebnych mikroelementów, których w innych produktach zwyczajnie brakuje. Północno-afrykańskie smaki są dla nas bardzo egzotyczne, aczkolwiek połączenie marchwi, czosnku, kminku i kolendry posmakuje praktycznie każdemu smakoszowi. Robiąc ją przekonasz się jak smakuje afrykańska kuchnia i może poświęcisz jej więcej uwagi w przyszłości.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  2. Studentka przez telefon poprosiła mamę o pieniądze. Nie była świadoma, że słucha jej ktoś jeszcze
  3. Tylko łyżka, nie mniej ni więcej i wyjdą najlepsze pod słońcem kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma marchewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry

Przygotowanie:

  1. Marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i zasyp odrobiną soli. Odstaw na około 20 minut, aby część wody z niej wyciekła.
  2. Czosnek zgnieć w prasce i włóż do miseczki.
  3. Do czosnku dodaj starte nasiona kminku oraz kolendry. Dodaj olej i sok z cytryny i mieszaj, aż powstanie gładki sos. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.
  4. Kolendrę i natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj bardzo drobno nożem.
  5. Marchewkę odsącz z płynu i dodaj do niej posiekane zioła. Przemieszaj całość.
  6. Do marchewki i ziół dodaj dressing i znowu wymieszaj. Włóż całą surówkę do lodówki na co najmniej 30 minut przed jedzeniem, aby smaki dokładnie się przegryzły.
Naturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miódNaturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miódCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Waloryzacja emerytur 2021 ciosem w seniorów. Świadczenia niższe niż się spodziewano
  2. Gdzie dochodzi do największej liczby zakażeń koronawirusem? Eksperci podali odpowiedź
  3. Wystąpiła w "Kuchennych Rewolucjach". Nie żyje, umarła w bardzo podejrzanych okolicznościach
  4. Wyrzucane przez wszystkich skórki od banana zwalczają uciążliwości. Kobieta je stosuje i mówi o piorunujących efektach
  5. Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempie
  6. Nadciąga fala olbrzymich upałów. Naukowcy nie mają wątpliwości. Żar będzie lał się z nieba

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł