Surówka z selerafacebook.com/Kuchenne-triki-i-ciekawostki-które-koniecznie-musisz-poznać

Idealna na początek jesieni, pełna witamin surówka z selera. Możemy jeść ją cały dzień, nigdy się nie nudzi

Surówka zwyczajnie musi znaleźć się na talerzu, gdy podajemy mięso i ziemniaki lub kaszę na obiad. Jest nie tylko przełamaniem wytrawnego smaku głównego dania. Dostarcza wiele cennych witamin i minerałów, które na samym początku jesieni są bardzo istotne.

Chociaż surówka zwykle odgrywa rolę drugoplanową, bo każdy pamięta chyba radę dla największych niejadków, by w razie braku apetytu zjeść przede wszystkim mięso i ziemniaki, to dzisiaj większość osób uwielbia jej świeży smak i chrupkość. Surówka z selera jest źródłem wielu ważnych mikroelementów, które regulują prace organizmu. Jej smak jest wybitny przez co można jeść ją cały dzień. W dodatku, jeśli brakuje ci czasu lub pomysłu, nie martw się - jej wykonanie jest banalnie proste i zajmuje mniej niż 10 minut.

Nie pij ich. Tylu ludzi codziennie popełnia niewybaczalny błądNie pij ich. Tylu ludzi codziennie popełnia niewybaczalny błądCzytaj dalej

Surówka z pora doskonałym dodatkiem do jesiennego obiadu

Aromatyczne i soczyste mięso zwykle jadamy z ziemniakami, kaszą lub makaronem, lecz mimo wszystko to dodatek świeżych i chrupkich warzyw nadaje daniu ciekawy kontrast - chrupkość i świeżość sprawia, że każdy posiłek promienieje. Seler w połączeniu z jabłkiem i rodzynkami tworzy ciekawe połączenie - intensywny smak selera świetnie współgra ze słodyczą jabłka oraz rodzynek. Jeśli nie masz pomysłu na surówkę do pieczonego schabu lub kurczaka - spróbuj poniższej propozycji. Zakochasz się od pierwszego kęsa.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Dramat, leciał w powietrzu i nagle runął. Doszło do tragedii
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Składniki:

  • seler
  • jabłko
  • 30 g rodzynek
  • 30 g majonezu
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Selera i jabłko dokładnie umyj, a następnie obierz. Z jabłka wytnij gniazdo nasienne.
  2. Jabłko i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie szybko zakrop sokiem z cytryny - w ten sposób uchronimy jabłko przed oksydacją, która sprawia, że owoc ciemnieje.
  3. Jogurt zmieszaj z cukrem i majonezem. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut aż zmiękną.
  5. Po namoczeniu dodaj rodzynki do selera i jabłka, a następnie wlej sos. Wymieszaj całość dokładnie i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby całość mogła się przegryźć.
Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyNie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wielu kierowców będzie musiało wymienić swoje prawo jazdy. Muszą być też gotowi na opłatę
  2. Coraz więcej przypadków COVID-19 w szkołach. Podano konkretne liczby
  3. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  4. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  5. Na dnie Odry odnaleziono ogromny skarb. Archeolodzy są pod wrażeniem znaleziska

Źródło: doradcasmaku.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł