Surówkapixabay.com/RitaE

Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie

Surówka z czerwonej kapusty to nie tylko przepis na rewelacyjny smak, ale również wspieranie naszego organizmu. Czerwona kapusta znana jest ze swoich wyjątkowych właściwości i jak się okazuje, ma ich całkiem sporo. Dzięki temu przepisowi zrobisz domową surówkę już w kilka minut, a dodanie do niej jednego składnika okaże się strzałem w dziesiątkę.

Surówka stała się już nieodłącznym elementem obiadu, w którym pełni rolę nie tylko urozmaicenia talerza i kolorów na nim, ale również smaku. Jest wiele różnych rozwiązań na przygotowanie domowej surówki, ale te z kapusty cieszą się wyjątkowym uznaniem wśród największych smakoszy. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu przygotujesz przepyszną surówkę w kilka minut.

Minimalna ilość pracy, a maksimum smaku. Obłędne świąteczne ciasto bez pieczeniaMinimalna ilość pracy, a maksimum smaku. Obłędne świąteczne ciasto bez pieczeniaCzytaj dalej

Surówka z kapusty i jej właściwości

Kapusta czerwona znana jest ze swoich wyjątkowych właściwości, które łączą w sobie wartości odżywcze warzyw kapustnych oraz wartości antyoksydacyjne warzyw czerwonych. To warzywo zdrowia i młodości, ponieważ zawiera w sobie antocyjany, które odpowiadają za ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Jak wiemy, odpowiadają one w pewnym stopniu za procesy starzenia w organizmie oraz powstawanie zmian nowotworowych.

To również skarbnica minerałów i witamin, a między innymi żelaza, cynku, manganu, selenu, fluoru czy miedzi. Ponad to, zawiera w sobie spore ilości witaminy A, B, C, E oraz D.

Przede wszystkim to niskokaloryczne warzywo, z którego wyczarować możemy wiele pysznych potraw. Co więcej, ma ona wpływ na kondycję naszych włosów, skóry czy paznokci. Wzmacnia ściany naszych naczyń krwionośnych oraz działa antyalergicznie.

Jest wiele sposobów na przygotowanie kapusty, którą możemy jeść w formie surowej, gotowanej, zasmażanej, kiszonej czy duszonej. Zazwyczaj podaje się ją jako dodatek do dań mięsnych w formie surówki i takim przepisem się dzisiaj z wami dzielimy. Ta surówka zadziała nie tylko wzmacniająco i przeciwzapalnie na nasz organizm, ale i zaspokoi apetyt najbardziej wymagających łasuchów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  2. Jest decyzja, przedłużają kolejny zakaz. Co najmniej do grudnia nie będzie lotów
  3. Składniki kosztują grosze, zrobisz ją w kilka chwil. Antygrypina pomoże na kaszel, przeziębienie i katar

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Podane składniki pozwolą nam przygotować 4 porcje surówki. Ilość idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie czy kolacji.

Składniki:

1 salaterka cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
1/2 niedużej czerwonej cebuli, startej na tarce
1 obrane jabłko, starte na tarce
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy
3 łyżki majonezu
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
kilka suszonych śliwek, posiekanych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od drobnego posiekania naszej czerwonej kapusty. Ważne, żeby zrobić to na tyle dokładnie, żeby nie było w niej większych kawałków. Najlepiej zrobić to melakserem lub tarką o małych oczkach.

Jeśli wolimy kapustę miękką, a nie chrupiącą, należy pamiętać o jej sparzeniu. Zaraz po poszatkowaniu wkładamy przygotowaną wcześniej kapustę do garnka i zalewamy ją wrzątkiem.

Jeśli już się na to zdecydujemy, doprawiamy solą oraz łyżką cukru i zaczynamy gotować całość ze sobą. Gotowanie powinno trwać około 3 minut. Jeśli chrupiąca kapusta nam odpowiada, od razu przechodzimy do gotowania.

Na sam koniec dodajemy około 2 łyżki octu, żeby przywrócić początkowy kolor naszej kapusty. Tak przygotowaną odcedzamy i studzimy.

Wszystkie składniki surówki należy dokładnie ze sobą zmieszać. Najlepiej zrobić to wcześniej z uwagi na to, żeby składniki miały czas się przegryźć i odpowiednio połączyć.

Surówka sprawdzi się idealnie do dań mięsnych, ale nie tylko. Przepis jest na tyle prosty, że przygotujemy ją w chwilę bez strachu o to, że coś nam się nie uda, a my nie będziemy gotowi na czas z podaniem dania. Życzymy smacznego.

Dlaczego ziemniaki kipią? Zastosuj babcine sztuczki, a w ogóle nie będą kipiećDlaczego ziemniaki kipią? Zastosuj babcine sztuczki, a w ogóle nie będą kipiećCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. "Nie wyrzucajcie pacjentów z łóżek!" Jurek Owsiak apeluje i zwraca uwagę na poważny problem
  2. Grażyna Szapołowska pokazała swoją wnuczkę. Niezwykłe zdjęcie kobiet na okładce magazynu
  3. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Próbowali przemycić 70 egzotycznych papug w plastikowych butelkach. Nie przewidzieli tylko jednego
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

Źródło: kwestiasmaku.com

beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł