

23 Września 2020
Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, tylko 3 składniki. Cała rodzina zachwyci się jej smakiem
Surówka sprawia, że drugie danie staje się kompletne. Jej soczystość, chrupkość i świeżość doskonale współgra ze smakiem mięsa. Poniżej prezentujemy 3 składnikową surówkę z kapustą pekińską.
Surówka zwyczajnie musi znaleźć się na talerzu, gdy podajemy mięso na obiad - bez niej nasze kubki smakowe mogą być przytłoczone smakiem mięsa. Co więcej, surowe warzywa i owoce pełne są witamin i minerałów, które są kluczowe do odpowiedniej pracy organizmu. Poniższy dodatek do obiadu jest banalnie prosty, wyjątkowo szybki, bardzo smaczny. Feeria barw wspaniale się prezentuje w misce, więc każdy kto tylko ją zobaczy od razu będzie chciał jej spróbować.
Surówka
Jej trudne do pomylenia liście zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczy 100 gramów w sałatce, aby przyjąć jej tyle, co z jednej cytryny - w kapuście pekińskiej znajdziemy mnóstwo witaminy C, która jest nad wyraz istotna w utrzymaniu odpowiedniej odporności. Umacnia dziąsła i zęby oraz ułatwia gojenie ran. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w głębiej schowanych liściach.
Dzisiaj grzeje:
- Oburzające, uczeń dostał w szkolnej stołówce okropny posiłek. Interweniował dyrektor, nie do pomyślenia
- Wielki strach i krzyki na pokładzie samolotu. Służby wkroczyły do akcji
- Koszyki w Lidlu mają ukrytą cudowną funkcję. Wielu klientów jej nie zna i wielka szkoda
Błonnik, którego w kapuście jest od groma, wspomaga trawienie i ułatwia wydalanie zalegających resztek pokarmu z jelit. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw z rodziny kapustowatych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego, nieprzyjemnego siarkowego zapachu. Poniższy przepis z jabłkiem i marchewką jest prawdziwą bombą witaminową, która, w trakcie obecnego sezonu grypowego, jest na wagę złota.
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 średnia marchewka
- pół jabłka
- sól i pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Kapustę dokładnie umyj i pozbądź się wierzchnich liści. Wytnij z niej twardy głąb i poszatkuj resztę na cienkie paseczki.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także zetrzyj na tarce. Połącz warzywa i jabłko w misce. Dodaj do nich sól i pieprz, a następnie jogurt naturalny. Wymieszaj całość dokładnie i włóż do lodówki na 40 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się przegryzły.
Najlepsze newsy:
- 4,3 tys. zł bonusu do emerytury. Wiceminister chce znacznie rozszerzyć dodatek honorowy
- Jak w Polsce leczy się COVID-19? Lekarz klinicysta wyznał całą prawdę
- Nie pij ich. Tylu ludzi codziennie popełnia niewybaczalny błąd
- 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
- Dostępne w Biedronce polędwiczki z okropną zawartością, nie chce się wierzyć. Pod panierką kryją się budzące mdłości widoki
- Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady
Źródło: aniagotuje.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł