Surówka, która idealnie pasuje do każdego obiadupixabay.com/2074413

Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, tylko 3 składniki. Cała rodzina zachwyci się jej smakiem

Surówka sprawia, że drugie danie staje się kompletne. Jej soczystość, chrupkość i świeżość doskonale współgra ze smakiem mięsa. Poniżej prezentujemy 3 składnikową surówkę z kapustą pekińską.

Surówka zwyczajnie musi znaleźć się na talerzu, gdy podajemy mięso na obiad - bez niej nasze kubki smakowe mogą być przytłoczone smakiem mięsa. Co więcej, surowe warzywa i owoce pełne są witamin i minerałów, które są kluczowe do odpowiedniej pracy organizmu. Poniższy dodatek do obiadu jest banalnie prosty, wyjątkowo szybki, bardzo smaczny. Feeria barw wspaniale się prezentuje w misce, więc każdy kto tylko ją zobaczy od razu będzie chciał jej spróbować.

Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenieWyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenieCzytaj dalej

Surówka

Jej trudne do pomylenia liście zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczy 100 gramów w sałatce, aby przyjąć jej tyle, co z jednej cytryny - w kapuście pekińskiej znajdziemy mnóstwo witaminy C, która jest nad wyraz istotna w utrzymaniu odpowiedniej odporności. Umacnia dziąsła i zęby oraz ułatwia gojenie ran. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w głębiej schowanych liściach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Oburzające, uczeń dostał w szkolnej stołówce okropny posiłek. Interweniował dyrektor, nie do pomyślenia
  2. Wielki strach i krzyki na pokładzie samolotu. Służby wkroczyły do akcji
  3. Koszyki w Lidlu mają ukrytą cudowną funkcję. Wielu klientów jej nie zna i wielka szkoda

Błonnik, którego w kapuście jest od groma, wspomaga trawienie i ułatwia wydalanie zalegających resztek pokarmu z jelit. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw z rodziny kapustowatych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego, nieprzyjemnego siarkowego zapachu. Poniższy przepis z jabłkiem i marchewką jest prawdziwą bombą witaminową, która, w trakcie obecnego sezonu grypowego, jest na wagę złota.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 średnia marchewka
  • pół jabłka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie umyj i pozbądź się wierzchnich liści. Wytnij z niej twardy głąb i poszatkuj resztę na cienkie paseczki.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także zetrzyj na tarce. Połącz warzywa i jabłko w misce. Dodaj do nich sól i pieprz, a następnie jogurt naturalny. Wymieszaj całość dokładnie i włóż do lodówki na 40 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się przegryzły.
Dopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgęDopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 4,3 tys. zł bonusu do emerytury. Wiceminister chce znacznie rozszerzyć dodatek honorowy
  2. Jak w Polsce leczy się COVID-19? Lekarz klinicysta wyznał całą prawdę
  3. Nie pij ich. Tylu ludzi codziennie popełnia niewybaczalny błąd
  4. 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
  5. Dostępne w Biedronce polędwiczki z okropną zawartością, nie chce się wierzyć. Pod panierką kryją się budzące mdłości widoki
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: aniagotuje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł