Surówka z selera i rodzynek(Zdjęcie poglądowe) Pixabay / kruszyzna0

Surówkę z selera kochają duzi i mali, sekretem są rodzynki, którym nie da się oprzeć. Musisz spróbować choć raz

Surówka najpewniej jeszcze nigdy nie była tak smakowita. Wyjątkowy bukiet smaku wprawi w zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciężko uwierzyć, że niepozorny dodatek obiadowy może być aż tak dobry.

Smakowita surówka składa się w znacznej mierze z selera. Urozmaicają ją przepyszne rodzynki. Dodatek obiadowy w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Surówka momentalnie znika z talerzy.

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu i zup. Popełnia go mnóstwo osóbGessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu i zup. Popełnia go mnóstwo osóbCzytaj dalej

Surówka z selera lepsza niż kiedykolwiek

Nie da się ukryć, że surówka odgrywa ważną rolę w wielu daniach rodzimej kuchni. Możliwości przygotowania tego dodatku jest ogrom. Jakiś czas temu przedstawialiśmy fantastyczny przepis na niecodzienną surówkę z buraków. Tym razem postawimy na seler i rodzynki.

Surówka w tej odsłonie bez wątpienia jest nie lada frykasem. Wyjątkowy dodatek niekiedy może zdecydować o całokształcie naszego obiadu, w związku z tym nie powinno się go postrzegać jako coś błahego. Nie bez powodu surówka pojawia się tak często na naszych talerzach.

Wyborna surówka na długo pozostaje w pamięci. Fantastyczny smak to jednak nie wszystko. W surówkach ważne są również witaminy. Właśnie warzywa zawarte w niepozornych dodatkach obiadowych zapewniają nam dawkę potrzebnych składników odżywczych. Tym razem nasza surówka posiada oba walory.

Smak i bogactwo witamin idzie tutaj w parze. Surówka nie powinna nikomu sprawić większych problemów podczas przygotowań. Wcześniej musimy jednak przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g selera
  • jabłko
  • 15 ml soku z cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g majonezu
  • 45 g miodu
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Co za odkrycie. Niestety, dzięki niemu gołąbki są tak dobre, że trzeba je zrobić, nawet jak ci się nie chce gotować
  2. Jest decyzja rządu. Od jutra częściowy lockdown. Europejskie wiadomości są niepokojące
  3. Ogromna awantura w sklepie spożywczym. Rodzicom puściły nerwy, sprawą zajmie się sąd

Surówka, która przyprawia o szybsze bicie serca

Smakowita surówka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Na początku rodzynki umieszczamy w szklance i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy je do napęcznienia. Kiedy już to nastąpi, wówczas wyjmujemy je z wody i suszymy.

Seler obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej wybrać małe lub średnie oczka. Obieramy jabłko i wycinamy z niego gniazdo nasienne. Owoc również ścieramy na tarce na małych lub średnich oczkach. Warzywo i owoc umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sok z cytryny i rodzynki

Naszą mieszankę wzbogacamy o kwaśną śmietanę, miód oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko starannie mieszamy. Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy wstawić ją do lodówki na kilka godzin. Wówczas smaki składników przegryzą się. Idealnie nadaje się do dań mięsnych.

Otworzyła słoik z ogórkami kiszonymi i pobladła. Jej oczom ukazał się żenujący widokOtworzyła słoik z ogórkami kiszonymi i pobladła. Jej oczom ukazał się żenujący widokCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kolejna duża zmiana w godzinach dla seniorów, warto o niej wiedzieć. Rozporządzenie wejdzie w życie już jutro
  2. Za 68 dni ogromne zmiany dla tysięcy rolników. Powód do radości czy smutku?
  3. Syrop imbirowy działa jak antybiotyk. Ma też inne zalety, pomaga w przykrych dolegliwościach
  4. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, zrobisz z nich kulinarne arcydzieło
  5. Oszałamiające ciasto bez pieczenia, sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wystarczy nieco herbatników, masa i kilka minut wolnego czasu
  6. Naukowcy przewidują, że COVID-19 stanie się chorobą endemiczną. Co to oznacza?
  7. TVP nie mogło tego usunąć. Gość nagle sięgnął do kieszeni, niespodziewane sceny w programie na żywo na oczach tysięcy Polaków

Źródło: Kulinarne przeboje

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł