Surówka z kalarepy jest niesamowicie zdrowa i pyszna.Youtube /Uwaga Babcia Gotuje

Surówka z kalarepy jest bogata w moc witamin i minerałów. Potrzebujesz tylko 1 dodatku, by podkręcić jej smak

Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy smaczne warzywo niezbyt często, bo kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Polecamy cudowny przepis na surówkę z kalarepy z przepysznym dodatkiem.

Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej cudownie chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.

Nie wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatekNie wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatekCzytaj dalej

Surówka z kalarepy jest niesamowicie zdrowa i pyszna. Warto dodać do niej cudowny zielony pieprz

Surówka z sezonowych warzyw po prostu musi się pojawić na talerzach wszystkich miłośników jedzenia podczas letnich obiadów. Chrupkie i orzeźwiające warzywa doskonale pasują do wszelkich kotletów i ziemniaków albo kasz, ale szczególnie dobrze komponują się z drobiem i wieprzowiną w delikatnym sosie. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że niektóre warzywa warto przemycić w obiedzie, by dostarczyć sobie cennych witamin. Kalarepa jest prawdziwą bombą witaminową - znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę C, karotenoidy i liczne minerały. W polecanej przez nas surówce jest jednak nie tylko dobra dla zdrowia, ale też obłędnie smaczna. Zielony pieprz dodaje surówce odrobiny pikanterii, a śmietanowo-majonezowy sos równoważny jego lekko ostry smak. Nieco inną surówkę z kalarepy została też przygotowana na kanale Uwaga Babcia Gotuje.

Dzisiaj grzeje:

  1. Sąsiedzi Kaczyńskiego przerwali milczenie. Zdradzili tajemnice życia obok prezesa
  2. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  3. Niemcy: Druga fala epidemii już nadeszła. Liczba przypadków tylko jednego dnia jest zatrważająca

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pęczek świeżego koperku,
  • łyżka zielonego pieprzu,
  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ucieramy z majonezem i jogurtem. Gdy wszystkie składniki się połączą, doprawiamy ją sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu razem z łyżką pieprzu. Dodajemy odrobinę soli i cukru.
  2. Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Mieszamy z przygotowanym sosem i odstawiamy na kwadrans do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Najlepsze newsy:

  1. Nad zalewem nagle pojawiła się trąba powietrzna. ”Materace latają, dzieci piszczą”
  2. We wsi dowiedzieli się, że Mariusz jest gejem. Jego życie jest zagrożone, robią zebrania pod domem, próbowali otruć psa. Potrzebna pomoc
  3. Są ofiary. Samolot uderzył w apartamentowiec. Dramatyczne doniesienia z Europy
  4. Potrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiast
  5. 1 gęsty, kultowy dodatek pod panierką nadaje kotletom schabowym głębię intensywnego smaku. Rewolucyjny przepis
  6. Niewiarygodne, Edyta Górniak przyłapana w McDonald's. Zrobiła zakazaną rzecz, mamy zdjęcie
  7. Fatalny wypadek młodych gwiazdorów. Nie żyje dwóch 20-latków, wszystko przez alkohol

Źródło: beszamel.se


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł