Surówka z ogórka ze słoika doskonale sprawdzi się zimą.pixinio/Bicanski

Detronizują kiszone, są w formie sałatki w słoiku. Chrupiące ogórki z rewolucyjnego przepisu

Surówka do obiadu przybiera przeróżne formy. W zależności od sezonu korzystamy z wybranych warzyw i owoców, korzystają zwykle ze sprawdzonych przepisów. Właśnie nadszedł czas, gdy ogórki smakują najlepiej - warto więc zamknąć je w słoiku w formie obłędnie pysznej sałatki.

Surówka z ogórka smakuje cudownie, gdy podamy ją do obiadu. Co ciekawe, nie tylko klasyczna mizeria sprawdza się w kuchni prawdziwych smakoszy. Wiele razy wspominaliśmy o niezwykle prostych, a jednocześnie efektownych dodatkach do drugiego dania, ale tym razem mamy prawdziwy hit. W końcu przetwory z ogórków to nie tylko kiszone, małosolne i warzywa marynowane w occie.

Zaczął korzystać z kasy samoobsługowej w Biedronce. Nagle zagotował się z wściekłości, wyjawił co go spotkałoZaczął korzystać z kasy samoobsługowej w Biedronce. Nagle zagotował się z wściekłości, wyjawił co go spotkałoCzytaj dalej

Surówka z ogórka godnie zastąpi kiszone podczas obiadu. Wystarczy chwila w kuchni, by cieszyć się cudowną sałatką także jesienią i zimą

Surówka z ogórków stanie się miłym urozmaiceniem jesienią i zimą, kiedy warzywa nie będą już tak smaczne jak teraz. Wszelkie sałatki ze słoika są wybawieniem w chłodniejszych miesiącach roku, bo czas gotowania obiadu przyjemnie skróci, gdy zamiast mozolnie siekać lub ścierać na tarce warzyw, po prostu odkręcimy słoik. Nie polecalibyśmy jednak poniższej sałatki gdyby jej smak nie wyróżniał się na tle innych ogórkowych sałatek. Przetwory z poniższego przepisu zachwycają lekko octowym smakiem i aromatem czosnku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z ostatniej chwili: Nie żyje Marian Czajkowski
  2. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  3. Rząd wyłącza specjalny zasiłek. Zostawił jednak furtkę

Przepis:

  • 2-2,5 kg ogórków,
  • 4 kopiaste łyżki soli,
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku,
  • 2 główki czosnku,
  • 7-8 łyżek oliwy,
  • 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie:

  1. Ogórki kroimy w dość grube plastry - ok. 8 mm. Solimy i odstawiamy na 8 godzin.
  2. Po tym czasie odlewamy z nich wodę, dodajemy do nich paprykę i jedną całą główkę czosnku oraz jedną rozdrobnioną.
  3. Ocet, oliwę i cukier zagotowujemy, studzimy i zalewamy płynem ogórki. Odstawiamy warzywa na 12 godzin.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Nie musimy ich pasteryzować.

Najlepsze newsy:

  1. Zenon Martyniuk błaga o pomoc. Liczy się każde wsparcie, sytuacja jest dramatyczna
  2. Tak wygląda grób ojca Lecha i Jarosława Kaczyńskiego. Uwagę przykuwa jeden szczegół
  3. Wspólne wyjście na plażę to dla nich "obciach". Tysiące polskich kobiet przeżywa rozczarowanie
  4. Nie wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatek
  5. 1 gęsty, kultowy dodatek pod panierką nadaje kotletom schabowym głębię intensywnego smaku. Rewolucyjny przepis
  6. Gotując rosół przykrywasz garnek pokrywką? 1 krok ma niewiarygodnie wielkie znaczenie
  7. Tak świętuje Wojciech Szczęsny. Pali papierosa razem z trenerem (WIDEO)

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł