Surówka o doskonałym smakufacebook.com/kuchniastarowiejskiejgospodyni

Klasyk w wydaniu, które was zaskoczy. Surówka z kapusty w połączeniu z jednym składnikiem daje spektakularny efekt

Surówka pozwala wprowadzić do obiadu świeżość, której nie dostarcza nam z reguły kotlet lub dodatek w stylu ziemniaków czy kaszy. Poniższy przepis jest idealny dla tych, którzy lubią kwaśny smak i spore orzeźwienie. Co więcej, robi się ją w kilka chwil, więc jest idealna dla zabieganych.

Surówka wcale nie musi być nudnym i powtarzalnym dodatkiem. Jeśli lubisz przeprowadzać drobne kulinarne eksperymenty, zdecydowanie warto spróbować zrobić poniższy przepis. Będziesz zaskoczony nie tylko smakiem surówki ale i reakcją domowników - będą wręcz zachwyceni twoim kunsztem kulinarnym.

Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejUjawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejCzytaj dalej

Surówka z małym twistem, który zaskoczy weteranów gotowania

Orzeźwienie i chrupkość nie jest wszystkim, co dobra surówka może zaoferować. Obecna pogoda jest nieubłagana, a niska temperatura i rzęsiste deszcze potrafią rozregulować systemy odpornościowe nawet najbardziej zdrowych ludzi. Wartości odżywcze w surówkach świetnie nam w tej materii mogą pomóc.

Warzywa i owoce mają bowiem całe mnóstwo witamin, a witamina C jest jedną z najważniejszych, jeśli chodzi o układ immunologiczny. Dzięki niej organizm ma siłę i możliwość walki z patogenami, które na okrągło próbują dobrać się do naszej "skóry".

Dzisiaj grzeje:

  1. Wymieszaj składniki widelcem i wyłóż na patelnię. W mniej niż 5 minut zrobisz placuszki lepsze niż placki ziemniaczane
  2. Niestety, stało się. Granica z Polską zamknięta, przejazd tylko w 2 szczególnych przypadkach
  3. Ponure, 74-letnia Rodowicz ma nowe objawy COVID-19. Już nie ma apetytu, sytuacja pogarsza się z każdą chwilą

Produkty, które wykorzystuje się w poniższym przepisie są prawdziwą skarbnicą kwasu askorbinowego, a także błonnika, który ułatwia trawienie i wspomaga metabolizm, beta-karotenu również wzmacniającego odporność i przeciwutleniaczy zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Zdecydowanie najzdrowszą częścią tego dodatku jest kiszona kapusta - poza wymienioną wyżej wit. C, zawiera żywe kultury bakterii, które wskazane są w jak największych ilościach. Dzięki nim jelita odpowiednio funkcjonują, a jak głosi popularne powiedzenie "jelita to nasz drugi mózg", dzięki czemu dbanie o nie pozwala zachować także większe zdrowie psychiczne.

Niebywałym dodatkiem jest podsmażona cebulka, która doskonale komponuje się z kwaśnością kiszonki. Słodycz wydobyta podczas smażenia pozwala uwypuklić świeżość surówki, co przekłada się na jeszcze większą przyjemność z jedzenia. Powyższe zdjęcie pochodzi z profilu na Facebooku "Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni".

Przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty i podsmażanej cebuli

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 1.5 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz do smaku
  • sól

Na początku zacznij od przygotowania kapusty. Wyjmij ją z zalewy i opłucz w czystej, bieżącej wodzie. W zależności jak bardzo lubisz kwaśny smak, możesz opłukać ją od 1 do 3 razów. Następnie odsącz ją z nadmiary wody na sitku i posiekaj ją na desce na mniejsze kawałki. Idealnie sprawdzą są około 5 cm pasma.

Marchewkę przemyj wodą, aby wyczyścić ją z pozostałości ziemi, następnie obierz ją i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz także pokroić ją w bardzo cienkie paseczki nożem, aczkolwiek do tej operacji wymagany jest bardzo ostry nóż. Dodaj marchew do kapusty.

Cebulę obierz z wierzchnich warstw i pokrój ją w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż według własnego uznania, ale według nas najlepiej smakuje delikatnie skarmelizowana - dzięki temu surówka jest słodsza i smaczniejsza.

Cebulę wraz z olejem dodaj do kapusty, dopraw całość 1 łyżką cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz dodać także odrobinę soli, aczkolwiek najpierw spróbuj surówki. Kiszona kapusta może być bowiem już wystarczająco słona. Smacznego.

Przepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędniePrzepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prawie 500 księży w mundurówce. Średnio zarabiają po kilka tysięcy złotych
  2. Ależ afera, wystarczył jeden komentarz. Manowska może się pożegnać z programem "Rolnik szuka żony"?
  3. Porażająco dosadny apel wściekłej na seniorów kasjerki. "Głupota ludzka nie zna granic", wyjawiła porażające kulisy pracy w markecie
  4. Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnej
  5. Dosyp kilka łyżek. Schabowe robione inaczej wyjdą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek, nieziemski przepis
  6. Znaliśmy go z "M jak miłość", "Barw szczęścia i "Na dobre i na złe". Nie żyje Krzysztof Rogala
  7. Poszła na zakupy do Auchan i poczuła ogromne zagrożenie. Wezwała policję

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł