Surówki z marchewki i pikantnego dodatku pasuje do każdego obiadu.screen z kanału SmakowiteDania/Youtube

Klasyczna surówka z marchewki z ostrym dodatkiem. Niezastąpiona do tradycyjnego obiadu

Surówka z marchewki może być przyrządzona na milion sposobów, ale wielu smakoszu uwielbia dodawać do niej lekko ostry dodatek. Dzięki niemu starta marchewka doskonale pasuje do niedzielnego schabowego czy wytrawnych plasków ziemniaczanych. Klasyczną surówkę warto przygotować ją według poniższej receptury.

Surówka podana do drugiego dania jest niesłusznie nieco niedoceniana. Jak nic innego pozwala przemycić do obiadu nieco witamin i soli mineralnych, a jednocześnie ciekawie kontrastuje z utłuczonymi ziemniakami i soczystymi kotletami. Świeża marchewka przyjemnie chrupie, a jeśli połączymy ją z pewnymi dodatkami, wydobędziemy z niej cudowny smak. Odrobina pikanterii, słodkie rodzynki oraz kremowy majonez i jogurt świetnie do niej pasują.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Surówka z marchewki o lekko pikantnym i słodkim smaku

Surówka z marchewki może zachwycić, jeśli podkręcimy jej smak charakternymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku odrobina chrzanu, który zrównoważy łagodny jogurt i garść rodzynek. Warto podać ją do wszelkich duszonych mięs czy marynowanych żeberek, koniecznie z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Surówka jest przepyszna, a do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Surówkę bez rodzynek przygotowano na kanale Smakowite Dania na Youtubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Z zachodu nadciąga zagrożenie. Nie chodzi o nawałnice, możemy być w niebezpieczeństwie
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Nowy podatek 1350 zł może być rozszerzony. Władza chce, by był powszechniejszy

Składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy woda i odstawiamy na chwilę do namoczenia, by nieco zmiękły. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chrzanem. Dodajemy rodzynki i mieszamy wszystkie składniki.

Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalOdechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomości TVP znów wyemitowały upokarzający materiał. Na wizji nie uszanowano nawet tożsamości aktywistki, o której mówiono
  2. Wyciekły zdjęcia Jarosława Kaczyńskiego z wakacji. Aż trudno uwierzyć, jak on wygląda
  3. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  4. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  5. Zamieszanie, Polacy mogą się pogubić. Jutro w Lidlu zmiana godzin otwarcia, zupełnie inaczej niż zwykle
  6. Poważne oskarżenia wobec Mateusza Borka. Dziennikarz odpiera zarzuty Polsatu

Źródło: Polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł