Smakosze.pl Przepisy Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić
canva/phbcz; Jakub Kaminski/East News

Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

21 grudnia 2022

Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla tradycjonalistów, dla których świeży karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Płaty ryby, idealne do zrobienia pysznego dania w miodowej glazurze, kupicie już za 3,49 zł/ 100 g. Warto się skusić — przysmak spodoba się nawet wybrednym.

Karp w miodowej glazurze jest bardzo prostą potrawą, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy tylko nieco wcześniej oczyścić rybę i zamarynować ją w cebuli, a w dniu podania upiec. Będzie tak smacznie, że każdy po prosi o dokładkę.

Przepis na świeżego karpia w glazurze miodowej

Składniki:

  • 1 kg płatów świeżego karpia, oczyszczonych

  • 2 małe cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 35 g miodu

  • 60 g ulubionej musztardy

  • 10 ml oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mąka pszenna do obtoczenia

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić świeżego karpia w miodowej glazurze? Znamy prosty przepis

Przygotowanie zaczynamy co najmniej wieczór przed planowanym jedzeniem. Wtedy oczyszczoną rybę porcjujemy, oprószamy solą i obtaczamy w mace. Następnie układamy ją w misce, pomiędzy kawałki wkładając plastry cebuli.

Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Tak zamarynowanego świeżego karpia zrumieniamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przenosimy go do naczynia żaroodpornego, a wierzch obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Miód, musztardę i oliwę łączymy ze sobą, aż do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy nim kawałki ryby i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karpia. Szczególnie polecamy przysmak w galarecie , który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Być może skusi was też pyszna wersja w szarym sosie .

Świeży karp jest dostępny w Biedronce
canva/phbcz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy