Syrop z cebuli w nowej wersjikadr z kanału Cztery kąty Livii na YouTube

Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki

Syrop z cebuli może być jeszcze skuteczniejszy. Wszystko za sprawą ulepszonego przepisu, który opiera się na dodaniu do podstawowych składników rzeczy, które podkręcą jego działanie i smak. Ten przepis to gwarancja szybkiego powrotu do zdrowia.

Syrop z cebuli jest specyfikiem, którym zapewne większość z nas leczyło się w dzieciństwie. Charakterystyczny smak wspominamy do dziś. Jednak w ulepszonym przepisie na ten uzdrawiający napój, znajdziemy składniki, które nie tylko mocno zmienią jego smak, ale również jeszcze bardziej uskutecznią jego działanie.

Syrop z cebuli ma niesamowite właściwości

Cebula wykorzystywana jest w naszych daniach nawet nie od setek lat, a wręcz od tysiącleci. Wykorzystywano ją nie tylko jako składnik wielu pysznych potraw, ale również w medycynie ludowej. Leczono nią, np. bóle reumatyczne czy bóle spowodowane problemami z trawieniem.

Dominika Tajner przekazała smutną informację. Wcześniej dużo mówiła o swojej diecie i zachwyciła spektakularną metamorfoząDominika Tajner przekazała smutną informację. Wcześniej dużo mówiła o swojej diecie i zachwyciła spektakularną metamorfoząCzytaj dalej

Głównie cebula stosowana jest jednak jako niezastąpione, naturalne lekarstwo do walki z przeziębieniem. Z taką bronią wróg jest zdecydowanie mniej straszny. Cebula bowiem składa się z minerałów takich jak siarka, magnez, krzem, cynk, które wzmacniają odporność organizmu. Dodatkowo jest zródłem witaminy C, która ma niebywały wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dlaczego w dzieciństwie kazano nam pić syrop z cebuli?

Podczas przygotowywania syropu z cebuli, po mieszkaniu unosił się charakterystyczny, lekko szczypiący, a dla niektórych wręcz nieprzyjemny zapach. Syrop polecany przez babcie miał na celu leczenie już pierwszych objawów choroby i podawany był od razu po jej pierwszych symptomach. Gdy więc tylko opiekunowie zauważyli u dziecka kaszel lub katar, sporządzano tę magiczną miksturę.

Jej picie miało przede wszystkim na celu odkrztuszenie wydzieliny i oczyszczenie dróg oddechowych. Syrop z cebuli potrafi zadziałać lepiej niż chemia z aptek. Polecają go nawet lekarze.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wiśniewski przez rozwody zachorował na nieuleczalną chorobę. Jej skutki potęguje niewłaściwa dieta, trzeba zupełnie zmienić nawyki żywieniowe
  2. Kolejne zmiany dla Polaków. Wyciekło, co planuje rząd, chodzi o kwarantannę dla kolejnych grup
  3. Stało się pod osłoną nocy. Nagła decyzja ws. niedziel handlowych

Syrop z cebuli - podstawowy przepis

W podstawowym przepisie na syrop znajdują się tylko 2 składniki: cebula i cukier. Warzywo trzeba posiekać lub zetrzeć na tarce, a następnie zasypać cukrem. Poleca się układanie warstwowe: najpierw ułożyć warstwę cebuli, potem posypać cukrem i tak do końca. Po ok. 5 godzinach cebula puszcza sok, który już można podać choremu. W lodówce syrop może stać ok. 2 tygodnie, jednak przeziębienie powinno ustąpić wcześniej.

Syrop z cebuli - przepis ulepszony

Bloger Pan Tabletka proponuje własną, ulepszoną wersję syropu z cebulki, który jest nie tylko jeszcze skuteczniejszy, ale również zdecydowanie smaczniejszy. Jego receptura składa się z kilku składników, z których każdy ma właściwości antybiotyczne. Są więc jak pisze "bombą wycelowaną prosto w rozwijającą się infekcję".

Czego więc trzeba do stworzenia tego ulepszonego przepisu Pana Tabletki? Oto składniki:

3 cebule
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru
2 cytryny
ok. 10 goździków
miód lub cukier
szczypta cynamonu
opcjonalnie i do smaku gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie:

Na początek większy słoik, najlepiej ok. 500 ml wyparzyć wrzątkiem, lub umyć w zmywarce. Następnie cebulę, imbir, czosnek i cytrynę pokroić w krążki lub plastry. Kolejno należy układać warstwami aż do końca:

- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier/miód
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier/miód

Górę należy zasypać cukrem lub zalać miodem aż do samej góry i zalać sokiem z cytryny. Po ok. 30 min cebula zmięknie, wtedy należy dopełnić słoik cebulą, której wcześniej nie użyliśmy. Podobny przepis na syrop znajdziecie na kanale Cztery kąty Livii na YouTube'ie, z którego kadr znajduje się na zdjęciu głównym.

Na zdrowie!

Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewajWoda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewajCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. I wszystko jasne, wiadomo już ile wyniesie waloryzacja w 2021 roku. Są powody do zadowolenia?
  2. Śmierć przyszła nagle, nic nie można było zrobić. Koszmarna wiadomość, Szczena z "Chłopaków do wzięcia" był zdruzgotany
  3. Najprostsze ciasto z malinami, jakie kiedykolwiek powstało. Każdy domownik poprosi o przepyszną dokładkę
  4. Gessler wyjawiła sekretny przepis na sałatkę z buraków. W jej rodzinie jest znany od lat
  5. Polacy masowo popełniają okropny błąd podczas gotowania gołąbków. Właśnie dlatego kapusta jest twarda i niesmaczna
  6. Nieoficjalne: Polaków może czekać kolejny lockdown. Decyzja w tej sprawie ma zapaść już niebawem
  7. Krystyna Pawłowicz miała wypadek samochodowy. Informacje napływają z mediów

Źródło: Pan Tabletka, Medonet

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł