Syrop z imbirupixabay.com/pashminu

Dla wzmocnienia wystarczy już jedna łyżeczka dziennie. Syrop z imbiru powinno się pić szczególnie w okresie zimowym

Syrop z imbiru z dodatkiem cytryny i miodu to doskonała propozycja szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Tak przygotowane domowe lekarstwo charakteryzuje się mnóstwem wartości odżywczych, które mają niemały wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Syrop możemy podawać również dzieciom, działając prewencyjnie przeciwko infekcjom i przeziębieniom w okresie szalejących wirusów. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby zauważyć pierwsze efekty.

Syrop z imbiru jest jednym z prozdrowotnych specyfików, które przygotowywane są w naszej kuchni. Imbir lekarski to odmiana znajdująca zastosowanie nie tylko w trakcie przyrządzania smakowitych dań, ale również naturalnych lekarstw.

Napary, syropy czy terapeutyczne olejki jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie w domu. Warto zwrócić uwagę na proste przepisy, które dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To właśnie teraz należy zadbać o naszą odporność bardziej niż zwykle. Polecamy również przygotowanie domowego syropu z cebuli. Przepis znajdziecie w tym artykule.

Syrop z imbiru zachwyca swoimi prozdrowotnymi właściwościami

Świeży imbir jest źródłem wielu witamin i minerałów, które mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Mowa między innymi o witaminach z grupy B, witaminie C, E oraz kwasie foliowym. Co więcej, w skład imbiru wchodzi między innymi potas, żelazo, cynk, fosfor czy selen.

Z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, imbir od wieków stosowany jest w naturalnym lecznictwie. Domowy syrop podawany jest najczęściej na przeziębienia, bóle głowy czy dolegliwości trawienne. Imbir przeciwdziała również nudnościom i wymiotom. Z tego powodu poleca się go najmłodszym z objawami kinetozy. To inaczej choroba lokomocyjna, która potrafi być naprawdę uciążliwa.

Co kiedyś Polacy jadali na balach sylwestrowych? Kartka z menu z 1958 roku trafiła do sieciCo kiedyś Polacy jadali na balach sylwestrowych? Kartka z menu z 1958 roku trafiła do sieciCzytaj dalej

Przepis na domowy syrop z imbiru, cytryny oraz miodu

Składniki:

  • świeży korzeń imbiru
  • 2 średnie cytryny
  • naturalny miód - najlepiej spadziowy, wielokwiatowy lub akacjowy

Sposób przygotowania

Zaczynamy od obrania imbiru oraz starcia go na tarce o grubych oczkach. Następnie parzymy cytryny pod wrzącą wodą i dokładnie je szorujemy. Do przygotowania domowego syropu najlepiej sprawdzą się pokrojone w plasterki.

Składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od imbiru, następnie przekładamy go cytryną i polewamy trzema łyżkami miodu.

Gdy zapełnimy warstwami cały słoik, należy szczelnie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Gotowy syrop przecedzamy i przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie

Dzieciom podajemy około 3 łyżek stołowych na dzień. Jeśli nie przepadamy za spożywaniem samego syropu, można dodać łyżeczkę do herbaty lub rozcieńczyć go z wodą. Innym rozwiązaniem na zachowanie odporności w trakcie sezonu jesienno-zimowego jest syrop z czosnku. Przepis znajdziecie w tym artykule.

Podany artykuł nie jest poradą medyczną i jako taki nie powinien być traktowany. Wszelkie wątpliwości co do stanu zdrowia, należy skonsultować z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł