

28 Grudnia 2020
Dla wzmocnienia wystarczy już jedna łyżeczka dziennie. Syrop z imbiru powinno się pić szczególnie w okresie zimowym
Syrop z imbiru z dodatkiem cytryny i miodu to doskonała propozycja szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Tak przygotowane domowe lekarstwo charakteryzuje się mnóstwem wartości odżywczych, które mają niemały wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Syrop możemy podawać również dzieciom, działając prewencyjnie przeciwko infekcjom i przeziębieniom w okresie szalejących wirusów. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby zauważyć pierwsze efekty.
Syrop z imbiru jest jednym z prozdrowotnych specyfików, które przygotowywane są w naszej kuchni. Imbir lekarski to odmiana znajdująca zastosowanie nie tylko w trakcie przyrządzania smakowitych dań, ale również naturalnych lekarstw.
Napary, syropy czy terapeutyczne olejki jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie w domu. Warto zwrócić uwagę na proste przepisy, które dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To właśnie teraz należy zadbać o naszą odporność bardziej niż zwykle. Polecamy również przygotowanie domowego syropu z cebuli. Przepis znajdziecie w tym artykule.
Syrop z imbiru zachwyca swoimi prozdrowotnymi właściwościami
Świeży imbir jest źródłem wielu witamin i minerałów, które mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Mowa między innymi o witaminach z grupy B, witaminie C, E oraz kwasie foliowym. Co więcej, w skład imbiru wchodzi między innymi potas, żelazo, cynk, fosfor czy selen.
Z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, imbir od wieków stosowany jest w naturalnym lecznictwie. Domowy syrop podawany jest najczęściej na przeziębienia, bóle głowy czy dolegliwości trawienne. Imbir przeciwdziała również nudnościom i wymiotom. Z tego powodu poleca się go najmłodszym z objawami kinetozy. To inaczej choroba lokomocyjna, która potrafi być naprawdę uciążliwa.
Przepis na domowy syrop z imbiru, cytryny oraz miodu
Składniki:
- świeży korzeń imbiru
- 2 średnie cytryny
- naturalny miód - najlepiej spadziowy, wielokwiatowy lub akacjowy
Sposób przygotowania
Zaczynamy od obrania imbiru oraz starcia go na tarce o grubych oczkach. Następnie parzymy cytryny pod wrzącą wodą i dokładnie je szorujemy. Do przygotowania domowego syropu najlepiej sprawdzą się pokrojone w plasterki.
Składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od imbiru, następnie przekładamy go cytryną i polewamy trzema łyżkami miodu.
Gdy zapełnimy warstwami cały słoik, należy szczelnie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Gotowy syrop przecedzamy i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie
Dzieciom podajemy około 3 łyżek stołowych na dzień. Jeśli nie przepadamy za spożywaniem samego syropu, można dodać łyżeczkę do herbaty lub rozcieńczyć go z wodą. Innym rozwiązaniem na zachowanie odporności w trakcie sezonu jesienno-zimowego jest syrop z czosnku. Przepis znajdziecie w tym artykule.
Podany artykuł nie jest poradą medyczną i jako taki nie powinien być traktowany. Wszelkie wątpliwości co do stanu zdrowia, należy skonsultować z lekarzem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Do czego służy dziurka w rączce od patelni? Oniemiejesz z wrażenia
- Jutro kupisz w Biedronce pizzę za 1 zł, ale jest jeden haczyk
- Małgorzata Rozenek na smutną uciążliwość zajada się ziemniakami z sekretnym składnikiem
Źródło: onet.pl
Następny artykuł