Syrop z lipy idealnie wzmocni naszą odporność.Pixabay / szjeno09190

Domowy syrop z lipy ma cudowne właściwości. Koniecznie zrób go latem, bo świetnie radzi sobie z przeziębieniem, mamy przepis

Nie od dziś wiadomo, że wiele naturalnych składników może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie inaczej jest w przypadku wyrobu jakim jest syrop z lipy. Już teraz możesz dowiedzieć się jak przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Dzięki niemu przeziębienia nie będą Ci groźne.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak w prosty sposób można wykonać syrop z lipy. Jego właściwości, które wpływają na zdrowie są znane od dawna. W związku z tym warto wiedzieć co należy zrobić by móc się nimi cieszyć. Dlaczego najlepszym czasem na jego przygotowanie będzie okres letni?

Zdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpiszZdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpiszCzytaj dalej

Syrop z lipy idealnie wzmocni nasz organizm w okresie przeziębień

Jak już może sugerować sama nazwa, lipa kwitnie w lipcu. To właśnie wtedy możemy pozyskać jej kwiaty, które idealnie nadadzą się do przygotowania naparów działających napotnie. Takie właściwości sprawiają, że roślina ta znakomicie sprawdza się w przypadku łagodzenia gorączki, która może towarzyszyć infekcjom. Warto zauważyć, że lipa działa moczopędnie, przeciwskurczowo, uspokajająco, łagodzi bóle głowy oraz poprawia funkcjonowanie wątroby. Niestety, kwiaty tej rośliny mogą szybko przestać nadawać się do użytku. W związku z tym możemy przygotować na ich bazie syrop z lipy. Co nam będzie potrzebne?

  • 150 g świeżych kwiatów lipy
  • 1 litr wrzątku
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

Dzisiaj grzeje: 1. Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
2. Znamy już marki aut najczęściej kradzione przez złodziei w Polsce. Możliwe, że twoje też jest na liście

Przepis na syrop z lipy zaskakuje swoją prostotą

Kiedy zaopatrzymy się w niezbędne produkty, wówczas możemy przejść do przygotowań. Na samym początku kwiaty lipy należy opłukać. Pomocny w tym będzie durszlak. Osuszone umieszczamy w wysokim słoju o pojemności około 2 litrów. Zalewamy je gorącą mieszanką wody z cukrem i wyciśniętą cytryną. Następnie słoik przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 2 dni. Syrop z lipy warto w tym czasie kilka razy zamieszać.

Po upływie 2 dni przecedzamy syrop z lipy przy użyciu sitka. Następnie rozlewamy go do mniejszych słoików i butelek. Kiedy już to zrobimy możemy je zapasteryzować. W tym celu wystarczy, że zakręcone naczynia gotujemy w garnku wyścielonym ścierką. Powinno to trwać tak długo aż nakrętki przy naciskaniu przestaną się odbijać. Zazwyczaj zajmuje to około 20 minut. Pasteryzowany syrop z lipy możemy przechowywać w piwnicy. Natomiast niepasteryzowany w lodówce.

Najlepsze newsy:

  1. Rafał Trzaskowski podjął pilną decyzję po tragicznym wypadku autobusu w Warszawie. Ważne informacje z samego miejsca zdarzenia
  2. Nowe ognisko koronawirusa nad polskim morzem? Najnowsze informacje wprawiają w osłupienie
  3. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
  4. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
  5. Obłędna zupa gołąbkowa z młodej kapusty. Doskonały pomysł na sycący letni obiad
  6. Adam Małysz ma koronawirusa. Wiemy, od kogo mógł się zarazić, te słowa są bardzo wymowne

Źródło: Polki

Następny artykuł