Szarlotka z papierówek smakuje obłędnie.pixabay/anialaurman

Będziesz chciał ją jeść codziennie. Aromatyczna szarlotka z papierówek

Szarlotka jesienią smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dodamy do niej lekko kwaskowate jabłka. Papierówki sprawdzą się w tym przepisie idealnie, bo nie trzeba ich dodatkowo zakwaszać, aby smak wypieku był idealnie wyważony. Spore, wyczuwalne kawałki owoców i idealne kruche ciasto sprawiają, że szarlotka rozpływa się w ustach.

Szarlotka właśnie teraz będzie wyjątkowo smaczna, bo własnie możemy się cieszyć świeżymi i aromatycznymi jabłkami. Podana na ciepło z kubkiem gorącej herbaty idealnie rozgrzeje i poprawi humor w coraz krótsze i bardziej szare dni. Najwięksi smakosze cenią ciasto szczególnie z dodatkiem kwaśnych jabłek, dlatego papierówki będą w tym przypadku najlepszym wyborem.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Szarlotka z papierówek zachwyci najwybredniejszych miłośników słodkości

Szarlotka przygotowana w domu zachwyci nawet tych, którzy nie jadają ciast zbyt często. Idealnie kruche i maślane ciasto z kwaskowatymi owocami można zaserwować z gałką lodów waniliowych, by skomponować prawdziwie rozkoszny deser. Jeśli jednak podamy wypiek na ciepło, zachwyty poczęstowanych gości i domowników również mamy jak w banku. Zdradzamy prosty i szybki przepis na wyborną szarlotkę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
  2. Zbulwersowany internauta opisał, co zobaczył w Biedronce, i wybuchła awantura. Zdania są podzielone, sieć już wydała oficjalny komunikat
  3. Już nie dziura, a krater. Na wypłaty rent i emerytur zabraknie nawet 100 miliardów złotych

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 kg papierówek,
  • 250 g masła, margaryny lub oleju kokosowego (z lodówki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi papieru wypuszczając na zewnątrz. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki lub zagniatamy je do momentu, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto i wstawiamy je do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Siekamy na cienkie plasterki i posypujemy cynamonem. Połowę kruchego ciasta kroimy na plastry i wyklejamy nimi spód tortownicy i 2-3 cm boków formy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy dodajemy jabłka z cynamonem - z wierzchu można je posypać cukrem, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Rozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektRozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wygralibyście pół miliona złotych? Podchwytliwe pytanie w "Milionerach", na które niewiele osób potrafiłoby odpowiedzieć
  2. Od dzisiaj zakaz. Trzeba wiedzieć, jest wyjątek
  3. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  4. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  5. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  6. Marta Linkiewicz znowu szokuje. Patogwiazda FAME MMA odsłoniła niemal wszystko, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: Kwestia Smaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł