
Będziesz chciał ją jeść codziennie. Aromatyczna szarlotka z papierówek
Szarlotka jesienią smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dodamy do niej lekko kwaskowate jabłka. Papierówki sprawdzą się w tym przepisie idealnie, bo nie trzeba ich dodatkowo zakwaszać, aby smak wypieku był idealnie wyważony. Spore, wyczuwalne kawałki owoców i idealne kruche ciasto sprawiają, że szarlotka rozpływa się w ustach.
Szarlotka właśnie teraz będzie wyjątkowo smaczna, bo własnie możemy się cieszyć świeżymi i aromatycznymi jabłkami. Podana na ciepło z kubkiem gorącej herbaty idealnie rozgrzeje i poprawi humor w coraz krótsze i bardziej szare dni. Najwięksi smakosze cenią ciasto szczególnie z dodatkiem kwaśnych jabłek, dlatego papierówki będą w tym przypadku najlepszym wyborem.
Szarlotka z papierówek zachwyci najwybredniejszych miłośników słodkości
Szarlotka przygotowana w domu zachwyci nawet tych, którzy nie jadają ciast zbyt często. Idealnie kruche i maślane ciasto z kwaskowatymi owocami można zaserwować z gałką lodów waniliowych, by skomponować prawdziwie rozkoszny deser. Jeśli jednak podamy wypiek na ciepło, zachwyty poczęstowanych gości i domowników również mamy jak w banku. Zdradzamy prosty i szybki przepis na wyborną szarlotkę.
Dzisiaj grzeje:
- Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
- Zbulwersowany internauta opisał, co zobaczył w Biedronce, i wybuchła awantura. Zdania są podzielone, sieć już wydała oficjalny komunikat
- Już nie dziura, a krater. Na wypłaty rent i emerytur zabraknie nawet 100 miliardów złotych
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 kg papierówek,
- 250 g masła, margaryny lub oleju kokosowego (z lodówki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g cukru,
- cukier wanilinowy,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi papieru wypuszczając na zewnątrz. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki lub zagniatamy je do momentu, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto i wstawiamy je do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Siekamy na cienkie plasterki i posypujemy cynamonem. Połowę kruchego ciasta kroimy na plastry i wyklejamy nimi spód tortownicy i 2-3 cm boków formy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy dodajemy jabłka z cynamonem - z wierzchu można je posypać cukrem, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze newsy:
- Wygralibyście pół miliona złotych? Podchwytliwe pytanie w "Milionerach", na które niewiele osób potrafiłoby odpowiedzieć
- Od dzisiaj zakaz. Trzeba wiedzieć, jest wyjątek
- Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
- Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
- Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
- Marta Linkiewicz znowu szokuje. Patogwiazda FAME MMA odsłoniła niemal wszystko, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)
Źródło: Kwestia Smaku
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł