Szarlotka - 5 sekretów idealnego ciastaPixabay / Hans

Sekret idealnej szarlotki tkwi w 5 szczegółach. Koniecznie dodaj do masy nietypowy składnik

Smakowita szarlotka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy chętnie sięga po ten wyjątkowy deser. Okazuje się, że sekret idealnego ciasta bazuje na pięciu detalach. Jednym z nich jest dodatek do masy jabłkowej. Warto o tym wiedzieć.

Szarlotka jest jednym z tych łakoci, któremu ciężko się oprzeć. Deser w takiej formie jest niezwykłym frykasem, wprawiającym kubki smakowe w stan ekstazy. Każdy kto przygotowuje szarlotkę w domowym zaciszu powinien znać pięć sekretów, które sprawią, że wyjdzie idealnie.

Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówDostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówCzytaj dalej

Wyśmienita szarlotka - jak ją zrobić?

Nie da się ukryć, że szarlotka należy do ciast, które jest uwielbiane na całym świecie. Przeważnie bazuje ona na masie jabłkowej i kruchego ciasta. Pozornie prosty deser wymaga dbałości o szczegóły. Właśnie dzięki nim szarlotka będzie jeszcze bardziej zachwycająca.

Szarlotka stanie się niezapomnianym frykasem, jeżeli zadbamy o odpowiednie przygotowanie kruchego ciasta. Warto pamiętać, że nie wolno wyrabiać go zbyt długo. Taki proceder sprawi, że stanie się ono zbyt twarde, a jego zwałkowanie będzie droga przez mękę. W przypadku problemów podczas ugniatania wystarczy dodać do niego dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany. Na jakie pozostałe szczegóły powinniśmy zwracać uwagę?

Dzisiaj grzeje:

  1. Niesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innych
  2. Wydały się szczegóły ślubu Kossakowskiego i Wojciechowskiej. Fani przecierają oczy ze zdumienia
  3. Prawie wszyscy wskazują błędnie. Pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko?

Szarlotka, którą pokochają wszyscy domownicy

Bez wątpienia szarlotka nie byłaby tak wyjątkowa bez dodatku masy jabłkowej. Podczas jej przygotowywania warto dodać kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte, a ciasto nie będzie się rozpadało. Masę należy doprawiać świeżo zmielonymi przyprawami korzennymi. Zagwarantuje to niezapomniany smak.

Sam spód szarlotki warto podpiec wcześniej przez około 10 minut. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że odpowiednio się upiecze. Jeżeli chcemy by nasza szarlotka wyszła obłędnie zrezygnujmy z urabiania ciasta przy pomocy robota kuchennego. Zrobienie tego ręcznie sprawi, że smakołyk wyjdzie pyszny jak u babci.

Prosta i pyszna surówka z buraków. idealnie komponują się z popularnym owocemProsta i pyszna surówka z buraków. idealnie komponują się z popularnym owocemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nawet 150 zł dla właścicieli zwierząt. Ustawa wprowadza nowe świadczenie
  2. Ministerstwo Zdrowia nagle zmieniło zdanie. Zapadła ważna decyzja, czekało na nią wiele osób
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  6. Pamiętacie Mareczka z "Czterdziestolatka"? Nie do wiary, czym się teraz zajmuje

Źródło: Polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł