Szarlotkapixabay.com/congerdesign

Po prostu ideał. Najlepszy możliwy przepis na szarlotkę, która zawsze się udaje

Szarlotka jest naszym zdaniem idealnym pomysłem na deser w leniwe jesienne popołudnie. W końcu nic tak nie umila dnia jak obłędne danie. Podajemy najlepszy przepis na uwielbiane ciasto. Jego przygotowanie to czysta przyjemność.

Szarlotka należy do ciast, które chyba nigdy się nie znudzą. Obłędne ciasto z jabłkami jest najlepszym pomysłem na deser w jesienne popołudnia. W jaki sposób przygotować idealną szarlotkę? Przychodzimy do Was ze sprawdzonym przepisem, który zawsze się udaje.

Tysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąTysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąCzytaj dalej

Zanim zaczniemy pieczenie ciasta, skorzystajmy z drobnej porady naszych babć i dodajmy do szarlotki sekretny składnik. Zastąpmy klasyczne masło, smalcem. Powód? Nasza szarlotka będzie dzięki niemu niezwykle krucha.

Szarlotka - przepis, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 g zimnego masła lub 50 g smalcu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko

Dzisiaj grzeje:

  1. Naturalny antybiotyk, który możesz miesiącami przechowywać w swojej spiżarni. Kiszony czosnek odnowi cały twój organizm
  2. Martyna Wojciechowska znów zaskoczyła. Chodzi o ważny temat. Podróżniczka pokazała wszystko na wizji w TVN
  3. Babcia Stasia dokonała niemożliwego i stworzyła najlepsze mielone pod słońcem. Dodatek boczku okazał się strzałem w 10

Sposób wykonania:

Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój je na jeszcze mniejsze kawałki i włóż do garnka lub patelni. Dodaj do nich cukier i cynamon i smaż przez około 20 minut.

Następnie przygotuj ciasto. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło lub smalec (będzie wtedy bardziej kruche), proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera, pod koniec dodaj do ciasta 1 jajko. Podziel ciasto na pół i włóż na 15 minut do zamrażarki.

Ostatnim krokiem jest pieczenie.Połowę ciasta z lodówki pokrój na plasterki iułóż na spodzie foremki wyścielonej papierem do pieczenia posmarowanego masłem. Na spód wyłóż masę z jabłek. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i oprósz nią jabłka.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szarlotka powinna piec się przez 45 minut. Kiedy jej kolor będzie złocisty, wówczas jest już gotowa. Z wierzchu posyp ją cukrem pudrem.

Szarlotka doskonale smakuje również m.in. z bitą śmietaną lub z gałką lodów waniliowych oraz oczywiście dodatkową porcją aromatycznego cynamonu. A wy jak najchętniej lubicie ją jeść? Skorzystacie z przepisu?

Gwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneGwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Już niedługo galerie będą znowu otwarte. Mocny komentarz specjalisty
  2. Pamiętacie Marusię z filmu “U Pana Boga za piecem”? Wiemy, jak dziś wygląda Irina Łaczina
  3. Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na cudowne ciasto "Marysieńka". Wygląda jak milion dolarów, a smakuje wręcz niebiańsko
  4. Wielka wpadka Biedronki, internauci są bezlitośni. Wystarczyło jedno spojrzenie na opakowanie, co za porażka
  5. Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek
  6. Wczoraj nie pokazał klasy, choć uprawia sport dla dżentelmenów. Marcin Najman i jego piękne hobby ze zwierzakami
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł