Szarlotka zachwycająca smakiem.Pixabay / anialaurman

Klasyczna szarlotka bez zbędnych udziwnień. Kochają ją zarówno babcie, jak i wnuczki

Nie da się ukryć, że szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. Polacy również ją uwielbiają, w związku z tym często gości na naszych stołach. Smakowity deser jest w zasięgu ręki, wystarczy go przygotować zgodnie z poniższym przepisem.

Szarlotka bez dwóch zdań może być uznawana za kultowy deser, którego smak na długo pozostaje w pamięci. Niejednokrotnie mogliśmy się rozmarzyć podczas zajadania takiego smakołyku. Szarlotka wykonana samodzielnie jest jeszcze lepsza. W związku z tym warto poznać przepis na jej wykonanie.

Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaDodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaCzytaj dalej

Smakowita szarlotka według domowej receptury

Nie od dziś wiadomo, że szarlotka potrafi zachwycić swoim fantastycznym smakiem. Ciasto jest idealną propozycją na deser, któremu ciężko będzie się oprzeć. Nawet najbardziej wybredni smakosze chętnie sięgną po szarlotkę domowej roboty. Potrzebne nam będą następujące składniki:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 g cynamonu

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • jajko

Dodatki:

  • cukier puder

Dzisiaj grzeje:

  1. RMF FM: Rząd rozważa przywrócenie niektórych obostrzeń. Dziennikarz stacji ujawnił szczegóły
  2. Krzysztof Cugowski narzekał na żenującą kwotę swojej emerytury, która nie starczy nawet na jedzenie. W Budce Suflera zarabiał nawet 200 tysięcy miesięczne
  3. Został jeszcze niecały tydzień. Potem 1400 zł może przejść ci koło nosa

Szarlotka, którą pokochają domownicy

Wyśmienita szarlotka jest prosta w przygotowaniu. Mąkę przesiewamy i wzbogacamy o masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia i dwa rodzaje cukru. Ze składników urabiamy masę. Należy je zagnieść w robocie kuchennym lub na stolnicy. Rozdrabniamy na kruszonkę i następnie dodajemy do niej jajko. Mieszamy tak, aby powstało nam jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części i zawijamy w folię. Umieszczamy je w lodówce.

Czym byłaby szarlotka bez jabłek? Najważniejszy element ciasta przygotujemy w następujący sposób. Owoce obieramy i kroimy na ćwiartki. Musimy pamiętać o wycięciu gniazd nasiennych. Ćwiartki kroimy na plasterki. Umieszczamy je w garnku i zasypujemy cynamonem. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Połowę ciasta z lodówki kroimy na plasterki i układamy na spodzie foremki wyścielonej papierem do pieczenia posmarowanego masłem. Na spód wykładamy masę z jabłek. Drugą część ciasta musimy zetrzeć na tarce i oprószyć nią jabłka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Szarlotka powinna piec się przez 45 minut. Kiedy jej kolor będzie złocisty, wówczas jest już gotowa. Z wierzchu posypujemy ją cukrem pudrem. Po wystygnięciu szarlotka jest gotowa.

Przez tydzień piła wodę z kiszonych ogórków. Długo nie mogła uwierzyć w efekty, pozbyła się krępującego problemuPrzez tydzień piła wodę z kiszonych ogórków. Długo nie mogła uwierzyć w efekty, pozbyła się krępującego problemuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Magda Gessler przeszła straszne chwile. Opowiada, co ją spotkało, zwyczajnie przykre
  2. Ewakuacja w dużym polskim mieście. Wszystko zaczęło płonąć. Ludzie byli w środku
  3. 3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki
  4. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  5. Przez tydzień piła sok z buraków. Efekty ją zdruzgotały
  6. Anna Lewandowska urządziła Robertowi namiętne powitanie po triumfie w LM. Wszystko pokazała (FOTO)

Źródło: Kwestia Smaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł