Szarlotka w wersji amerykańskiej zachwyca smakiem.publicdomainpictures/Jean Beaufort/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Inna niż z przepisu babci, ale tak samo pyszna. Niezwykle aromatyczna szarlotka amerykańska

Szarlotka jest jednym z najulubieńszych ciast wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają klasyczne ciasta. Wypiek od lat znamy z kuchni naszych mam i babć, ale od czasu do czasu warto skusić się na mniej znany przepis. Równie pyszna jest też cudowna szarlotka amerykańska.

Szarlotka jest prawdziwym rarytasem wszystkich miłośników słodkości. W idealnej wersji składa się z maślanego kruchego ciasta i lekko kwaskowatych jabłek. Techniki przygotowania ciasta bywają różne, ale zwykle owoce lekko się praży lub ściera na tarce o grubszych oczkach. Niezmiennie w masie pojawia się cynamon, ale w amerykańskiej wersji wypieku niezbędna jest także wanilia.

Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaDzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaCzytaj dalej

Szarlotka amerykańska pachnie cynamonem i wanilią

Szarlotka amerykańska wyróżnia się tym, że kruche ciasto nie jest zbyt słodkie. Spora szczypta soli cudownie kontrastuje jednak ze słodyczą ciasta, a dodatkowy tłuszcz sprawia, że ciasto jest niesamowicie kruche. Co prawda po upieczeniu szarlotka powinna chwilę odpocząć, by masa jabłkowa mogła nieco stężeć, ale łakomi smakosze na pewno skuszą się na jeszcze ciepły kawałek wypieku. Ciasto może być wtedy trudne do precyzyjnego pokrojenia, ale dobrze wiemy, że gorącej szarlotce nikt nie może się oprzeć.

Dzisiaj grzeje:

  1. Prezydent właśnie podpisał ustawę. Zmiana dotyczy milionów Polaków
  2. Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykład
  3. Prezydent właśnie podpisał ustawę. Nowy podatek wejdzie w styczniu 2021

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 200 g zimnego masła,
  • 90 g smalcu lub margaryny z lodówki,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
  • opakowanie budyniu wanilinowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

By zrobić ciasto, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, sól, posiekane zimne masło oraz smalec lub margarynę. Miksujemy wszystko przez pół minut, aż powstanie grudkowate ciasto lub dokładnie zagniatamy masę ręcznie. Dodajemy wodę i jeszcze chwilę miksujemy lub zagniatamy. Po chwili zgniatamy ciasto w większa kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do pieczenia grubo smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą rozwałkowujemy na placek, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia obsypanymi mąką. Wykładamy nim spód i bobki formy i wstawiamy ją do lodówki.

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy z nich gniazda nasienne i siekamy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym nie mieszamy już powstałego karmelu i podgrzewamy go około minuty lub do momentu, aż zbrązowieje. Wrzucamy na patelnię jabłka i chwile podgrzewamy, po czym energicznie mieszamy, by owoce nie przywierały do dna naczynia. Smażymy minutę, mieszamy, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii. Smażymy wszystko przez 5 minut, jeśli chcemy, by w cieście były widoczne kawałki jabłek, lub dłużej, gdy wolimy gładką masę. Zdejmujemy jabłka z ognia, wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy powstały mus. Jabłka wykładamy na wyłożoną ciastem blachę, a wyjętą z lodówki porcję ciasta, rozwałkowujemy ją tak, by miała wymiary formy. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Polacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zaczniePolacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zacznieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Hipokryzja Magdaleny Ogórek? Przedstawiamy nagranie, na którym zaprzecza sama sobie
  2. Dramatyczna wiadomość z Chorwacji. Spełnia się czarny scenariusz
  3. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  4. Smaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwil
  5. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  6. Pilna informacja dla polskich kibiców. Polska będzie gospodarzem sportowej imprezy, selekcjoner potwierdza

Źrodła: Kwestia Smaku

Następny artykuł