SzarlotkaPixabay / licencja: CC 0

Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych

Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Póki na ryneczkach mamy pod dostatkiem pysznych jabłek, koniecznie wypróbujmy ten przepis.

Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil. Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami. Palce lizać.

Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimęNiestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimęCzytaj dalej

Jedyna w swoim rodzaju szarlotka z papierówkami

Papierówki cieszą się niezmienną popularnością wśród polskich jabłek. Ich niezwykły kolor i lekko kwaśny smak doskonale pasują do wszelkiego rodzaju ciast. Szarlotka przygotowana z ich dodatkiem jest najpyszniejsza pod słońcem. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na ten smakołyk.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • cała kostka masła
  • 4 żółtka jajka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Dzisiaj grzeje:

  1. Rzecznik ministra zdrowia komentuje dzisiejszy raport. Nie ma dobrych informacji na weekend
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. Seniorze, emerytura i dodatki to nie wszystko, na co możesz liczyć. 5 najważniejszych ulg i zniżek dla emeryta

Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia bazy do kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, żółtka, masło pokrojone w kostkę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i energicznie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione dodajemy wodę, zgniatamy ją i odstawiamy na bok do odpoczynku - najlepiej do lodówki. Gdy mamy już gotowe kruche ciasto, zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Smażymy do momentu zarumienienia.Następnie dodajemy do nich cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy jabłka pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać tworząc pyszny mus. Gdy mus będzie gotowy, ostawiamy go do ostygnięcia. Kwadratową blaszkę smarujemy masłem i obtaczamy bułka tartą, aby nie przywarła. Spód wylepiamy połową ciasta i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód, rozprowadzamy mus jabłkowy i na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Ponownie pieczemy, tym razem około 40 min. Gotową szarlotkę podajemy na zimno bądź gorąco z lodami i malinami.

Najlepsze newsy:

  1. Dariusz Siatkowski obchodziłby dziś 60. urodziny. Śmierć męża Kasi z filmu ”Kogel-mogel” do dziś jest zagadką
  2. Ziobro poszedł do Rydzyka, aby poskarżyć się na PiS. Takiej sytuacji jeszcze nie było, zadziwiające słowa
  3. Nie tylko w Karpaczu sytuacja jest skandaliczna. Na południu Polski władze ostrzegają, nie mają już sił
  4. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  5. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  6. Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych
  7. Justyna Żyła będzie wściekła. Na jaw wyszło, że Piotr spotyka się z popularną gwiazdą TVN ?

Źródło: m.smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł