Szarlotka amerykańska – sprawdzony przepis na klasyczne ciasto
pixabay.com

Szarlotka amerykańska – sprawdzony przepis na klasyczne ciasto

Szarlotka amerykańska: składniki


Na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g zimnego masła
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • 30 ml wódki
  • 1 roztrzepane jajko

Na nadzienie:

  • 5 dużych jabłek
  • 35 g mąki pszennej
  • ok. 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu


Potrzebne narzędzia:

forma do tarty o średnicy 24 cm


Szarlotka amerykańska: przygotowanie


Masło kroimy w kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażarki. Wodę potrzebną do tego przepisu schładzamy w lodówce.


Suche składniki łączymy, dodajemy schłodzone masło i łączymy. Możemy używać robota planetarnego lub miksera kuchennego z końcówkami do wyrabiania ciasta. Masa ma przypominać kruszonkę.


Dodajemy zimną wodę oraz wódkę i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, możemy dodać więcej wody. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy je, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Mieszamy tak przygotowane jabłka z cynamonem, mąką i cukrem.


Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na obsypanym mąką blacie na okrągły placek o średnicy przekraczającej średnicę naszej formy do tarty o 2 cm.


Tak przygotowany placek układamy w formie, a następnie wykładamy na nią przygotowane wcześniej jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który zmieści się na wierzchu naszego ciasta.


Wierzch szarlotki amerykańskiej można przygotować na kilka sposobów. Można położyć na jabłka cały placek i naciąć go w kilku miejscach, a można pociąć go w paski i ułożyć we wzór koszyczka. Najważniejsze jest, by podczas pieczenia w cieście były otwory, przez które będzie uciekać para. Brzegi obu części ciasta porządnie sklejamy razem. Z wierzchu smarujemy szarlotkę roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy szarlotkę amerykańską w piekarniku nagrzanym do 210°C przez pierwsze 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 40 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru.


Szarlotka amerykańska: porady


Do tego ciasta najlepiej używać jabłek typowych na szarlotkę, czyli twardych, np. szarej renety, antonówki lub twardych papierówek.


Surowe ciasto kruche nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez trzy miesiące.


Z niewykorzystanego ciasta można zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty, a potem maczając je w roztrzepanym białku jajka i maczając w cukrze. Takie ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w 180°C.

Następny artykuł