Szaszłyki zachwycające smakiemPixabay / utroja0

Pyszne szaszłyki prosto z grilla. Dzięki obłędnej marynacie dosłownie rozpływają się w ustach

Ciężko się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że grill jest nieodłącznym elementem wakacji. Niemal każdy lubi potrawy przygotowywane na ruszcie. Jedną z ich wyjątkowo smakowitych odmian są fantastyczne szaszłyki. Tym razem warto przetestować wyjątkową marynatę, która sprawi, że nie będzie można im się oprzeć.

Nie da się ukryć, że szaszłyki są jedna z najciekawszych propozycji podczas grillowania. Połączenie mięsa i warzyw sprawia, że są one o wiele bardziej atrakcyjne niż zwykła kiełbasa. Warto wiedzieć co można zrobić, aby były jeszcze lepsze. Sekret tkwi w marynacie.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Szaszłyki i wyjątkowa marynata

Smakowite szaszłyki zachwycą wszystkich grillujących biesiadników, jeżeli zastosujesz marynatę jogurtową. Bez wątpienia nie jest to typowe zastosowanie nabiału, jednak warto je wypróbować. Gotowe szaszłyki momentalnie znikają z talerzy. Co nam będzie potrzebne do ich wykonania?

  • 4 piersi z kurczaka
  • 400 ml jogurtu naturalny
  • 250 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g curry
  • 5 g ostra papryka
  • 7 g łagodna papryka
  • 3 cebule
  • 60 ml soku z cytryny
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo ruszyli do Biedronki. Już jest absolutnie kultowy hit, nikt się nie spodziewał, że będzie w ofercie
  2. Stało się, prezydent podpisał ustawę. Beneficjenci 500 plus dostaną drugi raz tyle

Prosty przepis na smakowite szaszłyki

Kiedy zgromadziliśmy już wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do przygotowania szaszłyków. Na początku przyrządzamy marynatę. Jogurt naturalny mieszamy w naczyniu z solą, ostrą i słodką papryką, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym czosnkiem. Następnie piersi kurczęce kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do marynaty i mieszamy. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Drewniane patyczki namaczamy w wodzie przez godzinę. Kiedy wykonaliśmy powyższe czynności, wówczas możemy przejść do pokrojenia cebuli i boczku na plastry. Wszystko nadziewany naprzemiennie na patyczki i wykładamy na rozgrzany ruszt. Nie pozostaje nam nic innego niż delektowanie się smakiem.

Najlepsze newsy:

  1. Już niebawem każdy Polak i Polka "wyspowiada" się urzędnikom. Kara za odmowę jest bardzo wysoka
  2. Wiemy, co dalej z maseczkami. Łukasz Szumowski powiedział wszystko
  3. Zaczęła wlewać w siebie wodę po ogórkach kiszonych. Siódmego dnia z jej ciałem wydarzyło się niemożliwe
  4. Wygląd kuchni w domu Michała Szpaka jest nieprawdopodobny. Nie chce się wierzyć
  5. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 skladnik
  6. Piotr Żyła idzie na wojnę z byłą żoną. Ujawnił porażające zdjęcia, Justyna Żyła miała grozić śmiercią

Źródła: gotowanie.onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł