szynka nastrzykiwana chemiąpixabay/pikrepo

"Szajka szynkowa" wykryta. Szprycowali ją dla Polaków

Szynka, boczek, karkówka. Te wyroby często trafiają na nasz stół pod sielskimi nazwami zawierającymi frazy "z wędzarni", "od babuni", "robiona przez dziadka". Czy te wyroby rzeczywiście zasługują na swoje nazwy? Bardzo często ich wyrób to proces jeżący włosy na głowie, który nie ma nic wspólnego z tym, jak mięso przyrządzali nasi dziadkowie.

Szynka to przepyszna wędlina, a sposobów na jej przyrządzenie jest dużo. Gotowanie, pieczenie, wędzenie. Te wszystkie procesy mają ze sobą coś wspólnego - poddane obróbce mięso kurczy się. Dawniej w zakładach wędliniarskich produkowano około 700 kg wyrobów z tony mięsa. Teraz z tony takiego samego mięsa można zrobić nawet dwie tony gotowej wędliny!

Niewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzamiNiewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzamiCzytaj dalej

Szynka wędzona, parmeńska, szwardzwaldzka - te przysmaki nie zawsze przyrządzane są w tradycyjny sposób

Przy wędzeniu z mięsa znika woda, przez co staje się ono lżejsze. Utrata kilogramów cennego surowca to dla sprzedawców utrata pieniędzy. Dlatego zamiast do wędzarni mięso trafia do malowania. Jest pryskane preparatem dymu wędzarniczego. Dzięki temu masa produktu jest taka sama jak masa surowca. Są jednak także sposoby na zwiększenie wagi produktu!

Jak podwoić masę szynki? Nic prostszego. Wiele zakładów wędliniarskich ma na stanie specjalną maszynę - nastrzykiwarkę. Włożone w nią mięso dosłownie rośnie jak na drożdżach, to niesamowity widok. Wypełnia je substancja popmpowana przez setki małych igiełek. Co ciekawe, po tym procesie nic z wędliny nie cieknie i wygląda ona na całkowicie normalny wyrób. Taka nastrzykiwarka z 1 kg szynki potrafi zrobić 2 kg! Co jest pompowane w nasze jedzenie?

Dzisiaj grzeje: 1. Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemie

2. Lidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktyka

Fosforany, konserwanty, wzmaczniacze smaków. Właśnie te chemikalia rozpuszczone w wodzie trafiają do wyrobów mięsnych. Maskują niedobory smakowe szynki oraz powiększają ją do granic możliwości. Jak możliwe, że jest to legalne?

Żadne normy w tym zakresie nie istnieją. Jedyne, do czego może przyczepić się ewentualna kontrola to zatajanie składników wyrobu przed klientami. Więc wędliniarze drukują na opakowaniach wszelkie niecodzienne nazwy substancji i kody zaczynające się od "E". Wszystko to małym druczkiem, którego i tak nikt nie czyta, zwłaszcza, jeśli kupuje szynkę na kilogramy lub plasterki. Pozostaje nam dokładne czytanie etykiet, rezygnacja z wędlin lub pozostanie przy własnych wyrobach.

Najlepsze newsy:

  1. Znaleziono "supernosiciela" koronawirusa? Interweniowała brytyjska służba zdrowia
  2. Choroba Leśniowskiego-Crohna wyniszcza jelita. Warto znać jej objawy oraz metody leczenia
  3. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
  5. Afera solna. Wszyscy długo jedliśmy sól drogową z wszystkimi rakotwórczymi zagrożeniami
  6. Gdy skończyła 18 lat, jadła tylko po trzy jabłka dziennie prawie przez rok. Jej wygląd powala

Źródło: finanse.wp.pl

Następny artykuł