Takie kurczaki z jajek podam na święta. Wyglądają i smakują jak marzenie

Te kurczaki muszą znaleźć się także na twoim stole. Zachwycają nie tylko niepowtarzalnym wyglądem, ale i smakiem. Rodzina zaproszona na Wielkanoc będzie pod ogromnym wrażeniem. W tym przepisie zdradzę ci, jak je zrobić.
Jajka w inne postaci
Patrząc na tę niestandardową przekąskę, można się zastanawiać, czy najpierw była kura, czy jajko. Na szczęście w tym przypadku odpowiedź jest znacznie prostsza. Najpierw będziesz musiała ugotować jajka, a później zrobić z niego kurczaka.

O szczegółach za chwilę, bo przed przystąpieniem do przygotowania, musisz wiedzieć, że sposób jest niezwykle prosty. Same kurczaki wyglądają na skomplikowane, ale z tym przepisem na pewno ci się udadzą. Dla smaku i ozdoby stołu warto zaryzykować i zrobić je na święta.

Co będzie potrzebne?
Potrzebnych składników jest niewiele – koszt kurczaków tej jadalnej ozdoby nie jest więc zbyt duży. Na liście poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki. Tylko żadnego nie pomiń. Podobny przepis znajdziesz na kanale Nat Ura, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Pozostała część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 10 jajek
- 8 pieczarek
- 1 cebula szalotka
- 50 g majonezu
- 16 ziarenek pieprzu
- ½ czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na faszerowane pieczarki
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Dwa z nich zetrzyj na małych oczkach tarki. Obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej na patelni oliwie.
Pieczarki obierz, a następnie odetnij z nich nóżki i wydrąż środek. Odcięte części pokrój w drobną kostkę i podsmaż razem z szalotką. Po chwili przypraw je pieprzem oraz solą.
Starte jajka i podsmażone składniki przełóż do miski. Dodaj majonez i dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą masę.
Do garnka wlej wodę, wsyp odrobinę soli i zagotuj. We wrzątku sparz pieczarki. Wysuszone pieczarki nafaszeruj pastą z jajek i majonezu.
Ugotowane jajka ustaw na nafaszerowanych pieczarkach. W jajka wbij ziarenka pieprzu, tworząc w ten sposób kurze oczka.

Z czerwonej papryki wytnij grzebień i umieść go w lekko naciętym od góry jajku. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Plastry przekrój na pół.
Każdą połówkę umieść w pionowym nacięciu nieco pod oczami kurczaka. W ten sposób stworzysz jego dziób. Pomiędzy pieczarką a jajkiem ułóż liście pietruszki. W ten sposób nie tylko ozdobisz kurczaki, ale też nasz im lepszego smaku.
Sprawdź, co począć z nadpsutymi pomidorami oraz poznaj najlepszy przepis na szarlotkę.






































