Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takiej babki jeszcze nie jadłeś. W tym roku podam ją na Wielkanoc, 1 dodatek zmienia wszystko
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.03.2025 12:56

Takiej babki jeszcze nie jadłeś. W tym roku podam ją na Wielkanoc, 1 dodatek zmienia wszystko

Pyszna babka z jabłkami
Fot. YouTube/Schnell und einfach

Powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego warto powoli myśleć o tym, co przygotować na rodzinny obiad. Jest wiele tradycyjnych dań, które akurat w tym czasie po prostu muszą znaleźć się na stole. Oprócz potraw wytrawnych nie może zabraknąć również czegoś na słodko. Pewniakiem jest babka wielkanocna, a my przedstawiamy wam ją w wersji urozmaiconej. 

Co przygotować na Święta Wielkanocne?

Święta Wielkanocne to jedno z największych wydarzeń w świecie kościoła. Jest to też czas, który możemy spędzić z rodziną, spotkać się i porozmawiać. Oczywiście przy tym warto przygotować smakowite dania, które zapełnią wielkanocny stół. Co powinno się na nim znaleźć? Jest kilka klasyków, których po prostu nie może zabraknąć. 

Przede wszystkim pewniakiem jest żurek, który na pierwsze danie nada się idealnie. Z kiełbaską i jajkiem stworzy niesamowity smak i aromat. Ponadto różnorodne wędliny, pasztet, czy też sałatki. Obowiązkowo jarzynowa. Do tego zdecydowanie jajka faszerowane oraz pyszny kompot. Warto też przekąsić coś słodkiego. Sernik, szarlotka czy mazurek to podstawy. Jednak furorę z pewnością zrobi babka wielkanocna z dodatkowym składnikiem. 

babka.jpg
Fot. Canva
Po prostu zrób ciasto i wylej na blachę. Ten przepis to hit w moim domu

Babka wielkanocna z jabłkami

Babka wielkanocna z jabłkami to z pewnością odejście trochę od tradycji. Jednak Święta Wielkanocne to idealna okazja, aby to zrobić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki
  • sok z połowy cytryny
  • w jabłka
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną babkę wielkanocną z jabłkami?

Babka z dodatkiem jabłek to świetne urozmaicenie tego tradycyjnego ciasta, a przygotowanie jej jest proste i zajmuje dużo czasu. 

W pierwszej kolejności do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, pół łyżeczki cukru waniliowego. Całość miksujemy do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie wlewamy olej, mleko i ponownie ubijamy mikserem, po czym wsypujemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. 

W kolejnym kroku dodajemy mąkę, ale w dwóch porcjach, aby łatwiej było wszystko połączyć. Całość mieszamy trzepaczką kuchenną, a potem znowu miksujemy. 

Następnie ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z sok z takiej samej ilości tego owocu, po czym wlewamy go do naszego ciasta i mieszamy

W kolejnym kroku obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do osobnej miski i wsypujemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego. Dodajemy również startą wcześniej skórkę cytryny. Całość mieszamy. 

Specjalną formę do pieczenia babki smarujemy po całości masłem, wlewamy do niej połowę ciasta, następnie nadzienie w postaci jabłek i na to resztę ciasta

Ciasto i jabłka na babkę wielkanocną
Fot. YouTube/Schnell und einfach

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut

Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i posypujemy odrobiną cukru pudru. Taki przysmak z pewnością świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole.

Sprawdź przepis na pyszne ciasto marlenka. Zobacz, jak można farbować jajka na Wielkanoc

Smakowita babka wielkanocna
Fot. YouTube/Schnell und einfach