Tarta dyniowa z ricottą i pomarańczą
pixabay.com

Tarta dyniowa z ricottą i pomarańczą

Tarta dyniowa z ricottą i pomarańczą to smaczna przekąska dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa. To danie możecie jednak przygotowywać przez cały rok, ponieważ w sklepie z łatwością znajdziecie gotowe pesto z dyni, które posłuży jako baza dla tarty. Potrawa ta jest lekka, smaczna i zdrowa. Robi się ją na spodzie z kruchego ciasta, które możecie przygotować samemu lub zrobić je na bazie ciasteczek maślanych.

Tarta dyniowa z ricottą i pomarańczą

Składniki:

SPÓD:

300 g ciasteczek maślanych, okrągłych z dziurką
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

MASA:

ser ricotta w kubeczku 500 g
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 i 1/3 szklanki purée z pieczonej dyni (230 g)

DO DEKORACJI:

starta skórka z pomarańczy
pokruszone orzechy (na przykład włoskie)
bita śmietana (minimum 36% lub 30%)

Sposób przygotowania:
Na początku musimy zrobić spód a'la kruche ciasto. Możemy go zrobić od podstaw (przepis znajdziecie w tym artykule) lub wykonać go na bazie pokruszonych ciasteczek maślanych. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą opcję, zaczynamy od dokładnego rozkruszenia ciasteczek na proszek w malakserze. Można też włożyć je do woreczka strunowego i rozkruszyć przy pomocy wałka.


Dodajemy roztopione masło i miksujemy na gładką masę.

Formę na tartę o wykładamy powstałą masą z pokruszonych ciasteczek i dociskamy dłonią. Wstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

W misie miksera umieszczamy ser ricotta, dodajemy skórkę z pomarańczy i ekstrakt z pomarańczy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, a potem po jednym jajku. Wszystko miksujemy do połączenia się składników (nie przedłużamy).

Na koniec dodajemy puree dyniowe. Możesz je kupić lub zrobić samodzielnie. Przepis znajdziesz poniżej.

Przygotowany wcześniej spód z maślanych ciasteczek posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową. Na to wykładamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 - 40 minut, aż masa będzie już dobrze ścięta.

Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Tartę można udekorować startą skórką z pomarańczy lub bitą śmietaną.

Niezawodny przepis na kruche ciasto.

Jeśli chcecie samemu od podstaw zrobić kruche ciasto, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Spód z kruchego ciasta - składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zimne masło i mieszamy łyżką lub widelcem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku.
Wtedy dodajemy żółtka, cukier, sól i szybko zagniatamy (ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wałkujemy na grubość około 1 - 2 centymetra. Powstałe ciasto musi mieć większą średnicę od formy do tarty, którą będziemy używać.
Formę do tarty smarujemy masłem. Przy pomocy wałka przenosimy na nią ciasto. Przyciskamy dłonią, eliminując wszystkie pęknięcia. Nożem odcinamy wystające brzegi. Ciasto nakłuwamy przy pomocy widelca, aby umożliwić swobodne wydostawanie się pary wodnej.
Ciasto razem z formą wkładamy do zamrażarki na 1 - 3 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto do nagrzanego już piekarnika i pieczemy na złoty kolor. około 20-30 minut (funkcja góra - dół). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ciasto nabierze wtedy odpowiedniej, kruchej konsystencji).

Domowe pesto z dyni. Jak je zrobić?

Jeśli zamiast gotowego pesto, chcielibyście zrobić je samodzielnie, postępujcie zgodnie z instrukcją.

Nagrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Przygotujcie dynię, usuńcie z niej pestki i pokrójcie w kawałki. Połóżcie na blasze skórką do dołu i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny, do czasu aż dynia będzie miękka. Możecie to sprawdzić wbijając w nią widelec. Upieczoną dynię wyciągamy, lekko studzimy i przy pomocy łyżki wydrążamy z niej miąższ. Teraz pozostaje tylko zmiksować ją blenderem na gładkie puree.

Jak wybrać dynię idealną?

Jesienią na półkach sklepowych znajdziecie wiele rodzajów dyni. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wybrać tą smaczną i dobrej jakości. Możemy ją poznać po skórce, która powinna być gładka i jędrna. Pomijając niektóre gatunki, z reguły dynia nie powinna mieć plam i przebarwień lub jej miąższ przesiąknięty jest wodą.

Następny artykuł