Tatar
Facebook.com

Pocieknie ci ślinka. Korzyści z jedzenia tatara są spektakularne

Tatar od czasu PRL wiedzie prym, jako tradycyjna Polska przystawka. Siekane mięso i żółtko to obowiązkowe składniki, reszta dodatków jest dobierana zależnie od regionu. Lecz tatar to nie tylko smaczna potrawa, a także źródło wielu wartości odżywczych.

Tatar rzekomo pochodzi od tatarów, którzy paski mięsa trzymali pod siodłami. Jeżdżąc ubijali mięso, a słony pot koni konserwował je. Mimo to, oryginalnie wywodzi się z kuchni francuskiej. To stamtąd przepis rozszedł się praktycznie na cały świat, a popularność ma wielką w praktycznie każdym kraju.

Lidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalającyLidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalającyCzytaj dalej

Tatar jako zdrowe uzupełnienie diety

Dla wielu tatar wydaje się niebezpiecznym i odrzucającym daniem. Jednak zachowując podstawowe zasady higieny i rozsądku, możemy cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Mięso kupujmy tylko w sprawdzonych mięsach i sami je siekajmy. Jajka przed rozbiciem sparzmy, salmonella znajduje się na wierzchu skorupki. Przygotuj tatara bezpośrednio przed spozyciem i nie wystawiaj go na długo poza lodówke, aby nie złapał temperatury.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie dał się oszukać w Biedronce. Zapłacił 10 złotych mniej za identyczne produkty

2. Gdzie kręcono "Ranczo"? Jest w zupełnie innym miejscu niż wielu myśli, turyści je uwielbiają

Tatar to nie tylko smak. Czerwone mięso to źródło kreatyny oraz żelaza, razem z jajkiem w 100g porcji dostarczą nam około 24 g czystego białka. Lepsza przyswajalność niektórych aminokwasów w surowym mięsie, czy witamin takich jak B6 i B12 skłania do częstszego jedzenia tatara. Żółtko jajka zawiera przeciwutleniacze oraz fosfolipidy, które zmniejszaja poziom cholesterolu.

Tradycyjnie w Polsce tatar przygotowuje się siekając polędwice wołową, podając z żółtkiem jajka, siekanym ogórkiem kiszonym i cebulką a także posypany sola i pieprzem. Polecamy eksperymentowanie z dodatkami, ponieważ musztarda, kapary czy szalotka również świetnie pasują.

  1. Polacy masowo popełniają największy błąd podczas gotowania rosołu. Właśnie dlatego nie ma idealnego smaku
  2. Dagmara Kaźmierska jest bardzo szczęśliwa. Plotki o ciąży w „Królowych życia” potwierdziły się
  3. Przenigdy nie kupuj żółtego sera z dziurami. Powód, przez który powstały odbiera nie tylko apetyt
  4. Przenigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Nie wiesz o 4 bardzo cennych zastosowaniach
  5. Afera, wreszcie wiadomo po co mięso pakują z "higieniczną wkładką". Oszustwo producentów nie mieści się w głowie
  6. GIS ostrzega. Na rynek trafiła niebezpieczna substancja, która może uszkodzić mózg i doprowadzić do śmierci

Źródło: potreningu.pl

Następny artykuł