

9 Września 2020
Prostota bez udziwnień, cudowny tatar sprawdzi się na każdym przyjęciu. Cały sekret tkwi w użyciu jednego składnika
Tatar nie musi być ulepszany. Perfekcji przecież nie da się poprawić, po prostu należy się nią cieszyć. Dlatego podajemy przepis podstawowy, który zawsze smakuje równie wybitnie. Nie ma nic lepszego na przyjęcie oraz rodzinny obiad. Palce lizać.
Tatar niezmiennie kojarzy nam się z wszelkiego rodzaju okazjami rodzinnymi. To właśnie soczyste mięso w połączeniu z wyrazistymi dodatkami, od lat niezmiennie pobudza nasze kubki smakowe. Każdy prawdziwy wielbiciel potraw mięsnych już od dawna kocha ten aksamitny smak. Mimo, że nie brakuje krytyków surowego mięsa, to chęć spożywania tatara w Polsce nie maleje. Mimo, że jest to danie nieskomplikowane, łatwo popełnić tragiczne w skutkach błędy.
Tradycyjny tatar - z tym przepisem nie może się nie udać
Robiąc tatar musimy pamiętać o naczelnej zasadzie. Bez niej, możemy odpuścić sobie przygotowywanie posiłku. Mięso na tatar musi być najwyższej jakości. Tu nie ma kompromisów. Jeśli wołowina ma grać pierwsze skrzypce, to zadbajmy o to by było to czyste nuty. Idealnie byłoby nabyć kawałek soczystej polędwicy u lokalnego rzeźnika. Równie istotne jest samodzielnie szatkowanie mięsa, im krócej przed podaniem, tym lepiej. Im dłużej mięso leży, tym większa szansa, że będzie nieświeże bądź straci swoją naturalną wilgoć.
Potrzebujesz:
- 300 g polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości
- sól, pieprz do smaku
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- łyżka oleju
- ogórki kiszone - najlepiej własnej roboty
- kapary - garść
- pół cebuli
- marynowane grzyby
- pieczywo z masłem
Dzisiaj grzeje:
- Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingach
- Niesamowite odkrycie po 44 latach. Anna Jantar napisała wzruszające słowa w dniu narodzin Natalii Kukulskiej
- Zamknęła burgera i frytki z McDonald's do pudełka po butach. Otworzyła je po 24 latach i ją poraziło, firma już wydała oświadczenie
Mięso kładziemy na deskę do krojenia do mięsa (nie może być drewniana) i szatkujemy kilkukrotnie aż stanie się bardzo drobne. Do mięsa wrzucamy jedno żółtko, wodę, olej i przyprawy i mieszamy do powstania jednolitej masy. Z mięsa tworzymy zgrabną kulkę i kładziemy na środek eleganckiego półmiska. Cebulę, ogórki i grzybki kroimy w podobnej wielkości kostkę i układamy po garstce wokół talerza. Kapary możemy umieścić w całości. Na wierzchu mięsa robimy wgłębienie, w które wkładamy jedno żółtko. Podajemy od razu wraz z pieczywem posmarowanym masłem.
Wyśmienity przepis na tatara znajdziesz także na kanale Menu Dorotki na platformie Youtube.
Najlepsze newsy:
- Tragiczna informacja dla seniorów, obiecanej podwyżki emerytur nie będzie. Nie ma na nią pieniędzy
- Szef GIS zaliczył wielką wpadkę podczas wywiadu. Wygadał, po co naprawdę musimy nosić maseczki
- Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
- A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
- Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania
- Potężny żywioł na południu Europy. Niszczy wszystko, co spotka na drodze
Źródło: nietylkopasta
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł