Tatar wołowy z kaparamismakosze.pl

Jadasz tatara? Robiąc na sylwestra dodaj 1 cudowny składnik, będziesz zachwycony

Tatar jest idealną potrawą na wszelkie imprezy, dlatego warto przygotować go na zbliżającego się sylwestra. Robiąc go pamiętaj o jednym składniku, który nadaje mięsu zupełnie nowego, jeszcze lepszego smaku. Chodzi o kapary, które są tak intensywne, że nawet niewielka ich ilość zmienia oblicze tatara.

Tatar wołowy jest daniem wręcz idealnym dla prawdziwych smakoszy. Podany z żółtkiem, marynowanymi leśnymi grzybami, dobrze ukiszonym ogórkiem, bardzo drobno posiekaną cebulą i kromką chleba będzie na pewno jedną z najbardziej apetycznych przekąsek na stole.

Można go jednak znacznie polepszyć dodając do niego kapary. Jest to roślina, której nierozwinięte pąki marynuje się w różnych produktach, takich jak ocet czy oliwa. Nadają one potrawom słodko-pikantnego posmaku, który świetnie komponuje się głównie z mięsami.

Najlepszy tatar wołowy

Tatar wołowy zachwyca smakiem, gdy jest przyrządzany z mięsa dobrej jakości, ale równie istotne jest też wykorzystanie świetnego przepisu. Proponujemy sposób przygotowania tatara, dzięki któremu będzie smakował idealnie, a każdy gość na twojej imprezie będzie nim dosłownie zachwycony.

Kapary są na tyle intensywne w smaku, że nie wolno dodawać ich zbyt dużo. Duża ilość tego produktu przezwycięży wszystkie inne smaki, a potrawa nie będzie już dobrze smakować. Warto także pamiętać, że do tatara używa się najlepszej jakości mięsa, które powinno być jak najświeższe.

Był cenionym kucharzem, zmarł nagle w pierwszy dzień świąt. Jego dzieci po latach wspominają ojca w poruszających wpisachBył cenionym kucharzem, zmarł nagle w pierwszy dzień świąt. Jego dzieci po latach wspominają ojca w poruszających wpisachCzytaj dalej

Poszukujesz więcej przepisów na imprezowe dania czy przekąski? Sprawdź ten artykuł, w którym pokazujemy jak zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj z kolei wyjawiamy tajniki najlepszych marynowanych śledzi.

Przepis na tatar wołowy z kaparami

Składniki:

  • 450 g polędwicy lub ligawy wołowej
  • drobno posiekana cebula szalotka
  • 1 żółtko
  • 2 pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz

Na samym początku należy przygotować mięso. Wołowinę włóż do zamrażarki na ok. godzinę, by stała się twarda, ale nie zamarzła. Mięso powinno dać się łatwo przebić ostrym nożem. Następnie należy pokroić je na cienkie plastry, potem w paseczki, a na końcu w jak najdrobniejszą kostkę.

Szalotkę, ogórki oraz kapary sieka się bardzo drobno tak, aby uzyskać jak najdrobniejszą kosteczkę. Wymieszaj je z żółtkiem i olejem i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj całość, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Masę uformuj na kształt kuli, spłaszcz ja i połóż na talerzu. Jej wierzch udekoruj cebulą, kaparami, żółtkiem oraz kiszonym ogórkiem. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł